poteras_cristian.jpgDeclară Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, într-un interviu acordat în exclusivitate Portalului naţional www.Administratie.ro.

Acesta susţine că priorităţile pe care şi le propune pentru acest an sunt reabilitarea termică a cât mai multe blocuri de locuinţe, precum şi a sediului Primăriei, incusiv punerea în funcţiune a unei instalaţii de încălzire-climatizare din surse de energie verde pentru instituţia pe care o conduce.

– Domnule primar Poteraş, s-au încheiat doi ani din cel de-al doilea mandat al dvs. ca edil al Sectorului 6. Ce împliniri şi ce nemulţumiri v-au marcat activitatea?

– Sunt câteva realizări care mă fac să fiu mândru că am administrat Sectorul 6 în ultimii ani, sunt schimbări vizibile, care au survenit şi pe teren, în cartiere, şi în serviciile pe care le-am adăugat în lista celor pe care cetăţenii le aveau deja la dispoziţie… am încercat să fiu alături de oameni, să ţin deschise uşile Primăriei, să îi ascult şi să îi ajut pe cât mi-a stat în puteri. Sigur că sunt şi neîmpliniri şi nemulţumiri inerente…

– Enumeraţi câteva dintre realizări şi câteva neîmpliniri.

– M-aş opri la repartizarea a 500 de locuinţe în zona C a Cartierului Brâncuşi, pe lângă cele 1.200 care sunt ocupate de tineri încă din anul 2005, şi a 132 de apartamente sociale în str. Dealul Ţugulea, inaugurarea unei cantine sociale, numirea primului administrator public din Capitală, darea în folosinţă a infochioşcurilor şi a sistemului online pentru plata taxelor şi impozitelor, închirierea locurilor de parcare din sistemele Smart Parking, mansardarea a şapte grădiniţe, mutarea sediului Casei de Pensii Sector 6 în Complexul Orizont, redeschiderea Pieţei Crângaşi şi punerea la dispoziţia cetăţenilor a două cabinete medicale, oftalmologic şi stomatologic, cu preţuri minime. Ce nu am reuşit încă este construirea unui spital, iar motivul este lipsa de fonduri.

– Se vorbeşte de amenajarea zonei care mărgineşte Lacul Morii, ce ne puteţi spune despre asta?

– Da, în perioada următoare, vom demara un proiect de amploare – construirea centrului de agreement şi turism Lacul Morii, prin amenajarea unei suprafeţe de 25 de hectare de-a lungul Lacului. Va fi ceva unic în Bucureşti şi mă mândresc cu asta! Vom avea străzi, alei, piste de biciclete şi role, parcaje, pergole şi foişoare, debarcadere, pontoane flotante, mobilierul urban necesar pentru odihnă şi relaxare, spaţii expoziţionale, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii amenajate pe grupe de vârstă… va fi o plăcere pentru bucureşteni să îşi petreacă timpul pe Lacul Morii.

– Haideţi să vorbim puţin despre ce veţi face, concret, în Sectorul 6, în anul 2010.

– Bugetul de care dispunem în anul 2010 este de 733 de milioane de lei, iar priorităţile pe care ni le propunem sunt îndrăzneţe: reabilitarea termică a cât mai multe blocuri de locuinţe, precum şi a sediului Primăriei, incusiv punerea în funcţiune a unei instalaţii de încălzire-climatizare din surse de energie verde pentru instituţia pe care o conduc. Aş mai adăuga că încercăm să realizăm mansardarea creşelor din sector, introducerea utilităţilor în cartierul ANL de pe str. Godeni şi în zona de vile a Cartierului Brâncuşi, reabilitarea sistemului rutier pe zeci de străzi şi alei; amenajarea unei platforme cu 700 de locuri de parcare în locul fostei Autogări Militari şi, foarte important, urmărim modernizarea complexă a sistemului rutier, carosabil şi pietonal, precum şi a spaţiilor verzi în Cartierul Drumul Taberei şi în Militari, pe nişte perimetre bine delimitate. La acest din urmă obiectiv încercăm, şi parţial am reuşit, atragerea de fonduri europene nerambursabile.

– Pentru că aţi deschis subiectul, Primăria Sectorului 6 a atras finanţări nerambursabile, fonduri europene?

– Sigur, în contextul economic actual, atragerea de fonduri europene constituie o prioritate pentru noi. Avem 13 proiecte depuse spre finanţare şi aflate momentan în diferite faze de evaluare. Unul a fost deja acceptat ca urmare a evaluării tehnice şi financiare, se referă la modernizarea urbanistică a spaţiilor verzi dintr-un perimetru bine determinat în Drumul Taberei, iar valoarea totală este de peste 32 de milioane de lei. Celelalte proiecte de care vă vorbeam au ca scop utilizarea de energii neconvenţionale, modernizarea parcurilor, investiţii în infrastructura şcolară şi construirea unei biblioteci la Colegiul “Elena Cuza”. Din păcate, procesul de evaluare are o durată extrem de mare ajungându-se în unele cazuri la aproximativ un an, ceea ce îngreunează aducerea la îndeplinire a obiectivelor propuse în strategia de dezvoltare a sectorului.

– Care consideraţi că a fost cea mai importantă relizare a dvs. ca primar?

– Cea mai importantă realizare şi cea mai mare provocare este Cartierul Brâncuşi! Am dat în folosinţă exclusiv tinerilor aproape 2.000 de locuinţe… imaginaţi-vă că este cel mai mare cartier de locuinţe construit de la zero în ultimii 20 de ani în România. Au fost multe dificultăţi de depăşit acolo, dar satisfacţia este pe măsură!

– Care este stadiul lucrărilor din Giuleşti – Sârbi?

– În Giuleşti Sârbi se lucrează intensiv! Au fost finalizate lucrările pe câteva străzi, echipele au intrat pe altele, unul dintre cele mai importante aspecte fiind acela că a fost pusă în funcţiune staţia de pompare ape uzate. În cifre, în Giuleşti-Sârbi vor fi reabilitate 30 de străzi, construite şi amenajate patru staţii de pompare a apelor menajere şi pluviale, vor fi introduse reţele de alimentare cu apă (12 km.), reţele de canalizare (19 km.), drenaje (1.237 m), va fi refăcut sistemul rutier pe o suprafaţă de 70.000 mp, şi vor fi amenajate trotuare pe o suprafaţă de 20.000 mp. Lucrările, a căror valoare de execuţie se ridică la 67 milioane de lei, au început în martie 2008 şi au ca termen de finalizare februarie 2011. După cum ştiţi deja, la punerea în aplicare a acestui proiect comun cu Primăria Muncipiului Bucureşti, contribuţia Primăriei Sectorului 6 este de 50% în cofinanţarea contractului de execuţie. Aşa cum am mai afirmat şi cu alte ocazii, am certitudinea că Giuleşti-Sârbi va fi, peste 10 ani, cea mai frumoasă zonă a Capitalei.

– Cum staţi cu reabilitarea blocurilor de locuinţe?

– În prezent, sunt în derulare licitaţiile pentru desemnarea firmelor care vor proiecta şi construi şi avem deja întocmită o listă prioritară de blocuri unde se va interveni. Intenţia mea este să reabilităm termic cât mai multe blocuri de locuinţe care mărginesc bd. Iuliu Maniu, pentru că aceasta este una dintre cele mai circulate intrări în Capitală, dinspre A1, şi ar trebui să-i îmbunătăţim aspectul. Totodată, aş vrea să putem achita noi, Primăria – în schimbul unor garanţii concrete, fireşte – şi costurile care ar trebui plătite de cetăţenii beneficiari, asta graţie unui împrumut pe care îl vom contracta de la BEI, urmând să recuperăm ulterior banii de la oameni.

În ultimii doi ani, au fost reabilitate termic 29 de blocuri în Sectorul 6, iar în acest an intenţionăm să finalizăm lucrările la alte 120. Numărul acestora nu depinde neapărat de noi, întrucât “actorul” principal în acest program este Ministerul Dezvoltării şi el este cel care dictează amploarea lucrărilor, prin mărimea sumei acordate în acest scop administraţiei locale. Vă pot asigura, însă, că există o preocupare constantă la Primăria Sectorului 6 pentru identificarea surselor de finanţare.

– În urmă cu câţiva ani aţi deschis primul Birou Unic din Bucureşti. Cum decurge în acest moment activitatea la acest birou?

– Şi de data asta, cifrele spun totul: 48.000 de lucrări înregistrate în anul 2009 şi aproape 23.000 până la această dată, în 2010. Cetăţenii apelează la serviciile oferite de Biroul Unic pentru că totul este foarte transparent, eficient şi, în felul acesta, scapă şi de statul la cozi. Pe principiul acesta am acţionat şi atunci când am pus la dispoziţia oamenilor sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor şi infochioşcurile. Din informaţiile pe care le am, ambele s-au bucurat de succes, mai ales în rândul tinerilor care sunt familiarizaţi cu computerele, cardurile şi Internetul.