Consiliul Judeţean Sibiu va asigura, din propriul buget, salariile angajaţilor din domeniul asistenţei sociale şi protecţia copilului până la finalul anului în condiţiile în care, în prezent, mai aşteaptă de la Guvern cinci milioane de lei pentru aceste lefuri şi sporurile aferente, a declarat preşedintele instituţiei, Daniela Cîmpean.

„Aceste alocări pe care Guvernul le-a făcut prin alocare de la rezerva de stat, către sistemul de asistenţă socială, tot nu sunt îndestulătoare pentru a acoperi salariile şi sporurile pe care le solicită cei de la asistenţă socială. Noi, pe alocările făcute, putem să asigurăm din alocările făcute, salarii şi sporuri pentru (…) luna aceasta pentru cei care lucrează în sistemul de persoane adulte, însă alocările pentru copii sunt la fel, insuficiente. (…) Ori, pe aceştia nu o să-i lăsăm descoperiţi. O să luăm în continuare din rezerva noastră bugetară, o să acoperim salariile şi sperăm că şi sporurile (…). Mesajul nostru este că vom acorda salariile şi sporurile alocând din bugetul nostru, pentru luna noiembrie”, a precizat Daniela Cîmpean.

Preşedintele CJ Sibiu solicită Guvernului să actualizeze standardele de cost în asistenţă socială şi să finanţeze salariile şi sporurile prevăzute de lege în acest domeniu. „Suntem foarte îngrijoraţi cu ce se va întâmpla anul viitor, pentru că, dacă, în continuare, standardul de cost nu va fi actualizat la nevoile actuale, nu vom putea fi în situaţia în care să putem asigura salarii şi sporuri aşa cum este prevăzut în legislaţie reglementat, dar nesusţinut financiar. Apelul este ca Guvernul să se concentreze pe ce este important, adică pe actualizarea standardelor de cost, care ar asigura banii necesari în susţinerea acestui sistem. În ceea ce priveşte o altă alocare, rectificare bugetară, vreau să vă spun că mi-am pierdut speranţa, de aceea facem pentru acest an, facem alocări de la rezerva noastră bugetară pentru a susţine salariile”, a spus Daniela Cîmpean.

În urma solicitărilor repetate ale Consiliului Judeţean Sibiu privind reechilibrarea bugetelor locale, „Guvernul a aprobat prin HG 848/01.11.2018 o alocare de 3.609.000 lei din fondul de rezervă pentru suplimentarea sumelor necesare finanţării cheltuielilor pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, precum şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. Deşi alocările sunt sub necesarul minim solicitat (8.624.440 lei), Consiliul Judeţean Sibiu a cerut în regim de urgenţă către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu actualizarea datelor privind dimensionarea şi argumentarea sporurilor salariale pe familii ocupaţionale, precum şi centralizarea acestora valoric şi după natura lor, în aşa fel încât acestea să poată fi plătite începând cu luna noiembrie 2018”.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu nu au putut preciza cu exactitate câţi salariaţi are instituţia şi câţi beneficiază de bani de la Consiliul Judeţean. AGERPRES