În Craiova s-ar putea organiza pe 15 noiembrie un referendum privind construirea depozitului nuclear de la Kozlodui

craiova_centru.jpgCetăţenii municipiului Craiova ar putea fi consultaţi public pe 15 noiembrie pe tema construirii unui depozit ecologic la Kozlodui (Bulgaria) în cazul în care Consiliul Local va vota joi, 24 septembrie, organizarea unui referendum în acest sens, la propunerea Grupului de Acţiune Civică care a strâns aproape 15.500 de semnături de la cetăţeni.

Potrivit proiectului de hotărâre propus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, cu ocazia referendumului local, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU la întrebarea: “Sunteţi de acord cu realizarea noilor obiective de la Kozlodui, Bulgaria, datorită cărora municipiul Craiova intră în zona de risc nuclear?”. Dacă CL Craiova va vota acest proiect de hotărâre, se va stabili ziua de noiembrie 2015 ca dată de desfăşurare a referendumului local, iar sumele necesare desfăşurării referendumului local vor fi alocate din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova.

Membrii Grupului de acţiune civică din Craiova au organizat în acest an dezbateri publice pe tema construirii depozitului de deşeuri nucleare cu o capacitate de 350.000 tone de la Radiana, Kozlodui (Bulgaria), aceştia susţinând că populaţia din zonele posibil afectate nu a fost corect şi transparent informată în legătură cu impactul asupra mediului şi sănătăţii oamenilor.
Potrivit dr.ing. Luminiţa Simoiu, coordonatorul Grupului de Acţiune Civică Craiova, specialiştii nu au găsit depozite similare în lume, depozitul de la Kozlodui fiind situat lângă Dunăre, într-un bazin fluvial, iar studiile de seismologie necesare unor astfel de proiecte nu au fost actualizate în Bulgaria de circa 20 de ani.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat, în urmă cu două săptămâni, că susţine ideea organizării unui referendum local în care cetăţenii să-şi manifeste opinia cu privire la construirea sau nu a unui depozit pentru deşeuri nucleare la Kozlodui, care ar putea pune în pericol sănătatea cetăţenilor. “Organizarea referendumului împotriva construirii depozitului de deşeuri de la Kozlodui va fi supusă votului consilierilor locali pentru că este vorba de o sumă care trebuie asigurată din bugetul local. Vom vedea ce vor decide consilierii. În principiu, eu sunt de acord cu organizarea unui referendum pe această temă, deşi trebuie să spunem de la început că nu ne ajută foarte tare. Demersurile trebuie făcute undeva mult mai sus, la alte instituţii, avem deja o promisiune din partea unui avocat că ne va ajuta să ne batem acolo sus, la instituţiile respective, dar sunt demersuri de durată”, a afirmat primarul Lia Olguţa Vasilescu. AGERPRES