drum_jud.jpgAproximativ 40 de localităţi din judeţ au continuat, în 2013, proiectele de îmbunătăţire a infrastructurii finanţate prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) gestionat de Consiliul Judeţean Dolj. Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a declarat că opt primării din judeţ au finalizat în acest an investiţii în proiecte care au vizat reabilitări de drumuri, sisteme de alimentare cu apă şi canalizare.

„Alături de fondurile europene pe care reuşim să le atragem, acest program al Guvernului condus de premierul Victor Ponta se conturează drept unul dintre motoarele dezvoltării judeţului din punct de vedere al infrastructurii, fie că vorbim despre drumuri, fie că ne referim la reţele de utilităţi. Pentru judeţul nostru, până în acest moment, s-au alocat aproape 14 milioane de lei, sumă cu care au fost abordate 49 de obiective de investiţii. Practic, o treime dintre localităţile doljene îşi rezolvă o parte din problemele pe care le au în ceea ce priveşte infrastructura”, a spus Ion Prioteasa.

Potrivit sursei citate, aceşti bani sunt folosiţi pentru executarea de lucrări la sisteme de alimentare cu apă în 22 de comune, printre care Cârna, Ostroveni, Bratovoeşti, Ciupercenii Noi, Amărăştii de Sus, Daneţi şi Mârşani, în oraşul Filiaşi, la reţele de canalizare din 11 localităţi, precum şi la 15 proiecte care vizează repararea sau modernizarea unor drumuri din judeţ.
Preşedintele CJ Dolj a mai spus că şi instituţia pe care o conduce a fost prinsă în acest plan de alocări bugetare cu un obiectiv de infrastructură din nordul judeţului, respectiv drumul DJ 643D, care va fi reabilitat. „O parte dintre investiţiile realizate prin PNDL au fost recepţionate în cursul acestui an şi mă refer aici la alimentarea cu apă în sate ale comunelor Bistreţ şi Podari, la canalizarea în oraşul Bechet şi la lucrări de infrastructură rutieră în Melineşti, Argetoaia, Ţuglui, Pieleşti şi Radovan. În acelaşi timp, vorbim şi despre o serie de obiective care sunt într-un stadiu avansat şi în scurt timp se vor finaliza, cum ar fi extinderea reţelei de alimentare cu apă în comunele Apele Vii, Ghidici, Siliştea Crucii, Cârna şi în satul Răcarii de Sus, aparţinând oraşului Filiaşi”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, este compus din trei subprograme, respectiv „Modernizarea satului românesc”, „Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor” şi „Infrastructură la nivel judeţean”. Odată cu demararea PNDL, în cadrul acestuia au fost preluate toate obiectivele de investiţii aflate în execuţie, care au fost finanţate de la bugetul de stat în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 577/1997 (pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice), ale Ordonanţei Guvernului nr. 7/2006 (privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural) şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 40/2006 (pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor). AGERPRES