cibu-constantin.gif

Sustine primarul municipiului Braila, Constantin Sever Cibu, in interviul acordat agentiei Rompres.
Constantin Sever Cibu s-a nascut la Alba Iulia, pe 21 mai 1943. A absolvit Institutul de Mine Petrosani, Facultatea de Electromecanica, in 1967, an in care s-a angajat la Promex Braila, unde rand pe rand inginer stagiar, sef atelier, sef sectie, director de fabrica, director tehnic si de productie si director general. In 1991 si-a infiintat propria firma, in care a ocupat, pana in iunie 2004, cand a fost ales primar de Braila, functiile de director general si presedinte al consiliului de administratie. A devenit membru al Partidului National Liberal cu cateva luni inainte de alegerile din 2004.

– Domnule Cibu, in ce mod v-a schimbat viata functia de primar?
– Practic, venirea la primarie nu mi-a schimbat viata. Am fost obisnuit cu acest stil de munca, de dimineata pana seara. Si inainte de 1989, si dupa, in cadrul firmei pe care am avut-o, programul a fost pe toata durata zilei. Nu reusesc sa imi iau un concediu legat, cum se spune, de zece zile sau o saptamana. Mai mult de doua-trei zile, si asta in week-end, cand de regula merg la pescuit, nu imi permit alte zile libere. Practic, nu sunt obisnuit sa-mi iau concediu. Cred ca m-as plictisi sa stau zece zile in concediu. Totdeauna am alocat mai mult timp problemelor de serviciu. Neavand timp liber, nu-mi plac anumite lucruri. De exemplu, ma plictiseste o petrecere. Rezist o ora, doua, hai sa zic trei, dupa care incep sa ma plictisesc.

– Ati trecut de prima jumatate a mandatului. Este Braila un oras greu de administrat?

– Pot sa spun ca da. Sunt foarte multe lucruri nepuse la punct din perioada anterioara. S-au mostenit foarte multe datorii. Este greu de administrat, uneori din cauza mentalitatii locuitorilor, in special in privinta salubrizarii orasului. Sunt foarte multi cetateni, in cartiere, care cresc animale, care nu vor sub nici o forma sa isi plateasca taxa de salubritate, care depoziteaza gunoiul in locuri nepermise, astfel incat primaria este nevoita sa cheltuiasca miliarde bune pentru a lichida haldele de gunoi facute de ani de zile. O alta problema este aceea ca cetatenii Brailei au fost obisnuiti sa primeasca foarte multe gratuitati din partea primariei. De exemplu, la cantina sociala am mostenit 2.000 de cetateni, care primeau hrana din partea primariei. Am dispus o verificare a dosarelor, iar la ora actuala mai avem vreo 500 de beneficiari ai acestui ajutor. O alta problema grea este cea a asociatiilor de proprietari, care nu au inteles ca primaria nu poate interveni in domeniul privat. Vesnic vin la primarie, se reclama intre ei si ne cer sa intervenim.

– Care sunt cele mai importante realizari ale mandatului dumneavoastra?

– In primul rand, sunt aproape de finalizarea iluminatului stradal in municipiu. Am investit, in doi ani, cate 17-20 de miliarde de lei anual pentru reabilitare. Este un iluminat modern, care ne costa mai putin decat cel de dinainte. Urmeaza sa se finalizeze sistemul de monitorizare ca sa stim in orice moment ce strada nu este luminata. Am sustinut cu toate fortele realizarea catorva hipermarket-uri. Braila nu avea niciunul inainte de a prelua eu mandatul; acum sunt in functiune patru. In urmatoarea perioada, vor fi finalizate alte patru hipermarket-uri, ceea ce inseamna ca ne inscriem pe coordonatele unui comert civilizat. Am reabilitat foarte multe strazi din centrul istoric al Brailei. Necazul este ca nici o strada din Braila nu are fundatie si a fost nevoie ca intreaga strada sa fie reabilitata, incepand de la fundatie si pana la trotuare. Din cauza lipsei de parcari, am luat niste masuri mai deosebite, am realizat parcari noi in mai toate zonele centrale, deoarece aici sunt cele mai mari probleme. Am realizat aproximativ 400 de noi locuri de parcare. Nu am neglijat nici cartierele, iar foarte multi cetateni au cerut parcari personalizate, pentru care platesc 160 lei pe luna.
-Veti mai candida la primarie si, daca da, pe listele carui partid?
– Daca imi ating toate obiectivele pe care mi le-am propus, o sa candidez din nou. Voi candida, probabil, tot din partea PNL. Foarte multi cetateni mi-au solicitat sa candidez ca independent, sa nu mai fiu afectat de ceea ce se intampla intr-un partid sau altul. Dupa mine, este o varianta buna, pentru ca in administratie nu are ce cauta politica, adica primarul sa fie in subordinea unui presedinte de partid, care sa-i dicteze ce trebuie sa faca. Administratia trebuie facuta in slujba cetatenilor. Voi face un sondaj sa vad ce spune lumea. Daca brailenii considera ca un primar independent, cu consilieri independenti, poate face mai mult pentru oras, ma gandesc serios la aceasta varianta.

– Legea lustratiei va afecteaza in vreun fel?

– In felul in care este conceputa la ora actuala, nu ma afecteaza.

– Ce parere aveti despre referendumul propus de PD si PSD, pentru a vedea daca brailenii doresc schimbarea actualului primar?

– Este o aiureala. Nu are nici un sens acest referendum, iar cheltuielile nu se justifica. Nimeni nu va face un asemenea referendum. Ziarul local “Obiectiv” a facut mai multe sondaje cu privire la incredere populatiei in primar si in aparatul primarului si, de fiecare data, s-a dovedit ca cetatenii au incredere in mine.

– Credeti ca brailenii asteptau mai mult de la dumneavoastra?

– Probabil ca asteptau mai mult, dar nici eu nu am facut promisiuni exagerate in campania electorala. Promisiunile pe care le-an facut, o sa mi le respect. Nu am facut promisiuni de realizare a unui pod peste Dunare, cum a facut PSD-ul. Am facut niste promisiuni realiste, pe care le voi respecta.

– Ce proiecte aveti pentru aceasta a doua jumatate a mandatului?
– Pentru a doua jumatate a mandatului avem de gand sa finalizam toate lucrarile legate de Programul ISPA, in privinta canalizarii strazilor din cartiere. Lucrarile sunt putin intarziate, dar nu imposibil de a fi incheiate la termenul propus. Se lucreaza destul de greu cu constructorul, o firma greceasca, dar, dupa graficele prezentate, ne vom inscrie in termen. De asemenea, s-au declansat lucrarile pentru statia de epurare a apelor reziduale ale orasului. Mai este situatia incalcita a parcului industrial, care a fost construit in Zona Libera Braila. Intre timp, terenul respectiv a trecut in proprietatea consiliului local, inclusiv parcul, care nu a fost finalizat. Vom prelua acest santier si, cu fonduri proprii sau cu fondurile atrase de la vreun investitor, vom finaliza acest obiectiv. In plus, pe un teren preluat de la Ministerul Apararii vrem sa construim un complex comercial mare si blocuri de locuinte prin credit ipotecar. Mai avem un proiect deosebit, un hotel pe malul Dunarii, pentru care terenul a fost concesionat unor italieni, iar lucrarile vor incepe in primavara viitoare.

– Cum sunteti ca sef si ce va deranjeaza cel mai mult la cei din jur?
– Nu pot sa spun ca nu sunt exigent cu cei care gresesc sau nu isi vad de treaba. Insa, am o fire care intelege omul. Le mai atrag atentia, ii mai cert uneori, fara sa iau masuri pecuniare impotriva lor. Acest stil al meu de munca se pare ca a dat rezultate in decursul timpului. La cei din jur ma deranjeaza faptul ca nu sunt gospodari, ca nu stiu sa-si organizeze viata. Se pomenesc in situatii dificile si ajung la primarie, sa le rezolve problema primarul. De asemenea, multi nu au inteles nici pana acum ca orice serviciu, utilitate, se plateste si ca, in primul rand, trebuie sa muncesti, sa obtii bani, ca sa te poti distra sau sa-ti permiti alte lucruri. Ma deranjeaza ca nu pun munca pe primul plan.