Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat că anul viitor va demara construcţia celui mai mare pasaj subteran, Solventul, care va trece pe sub nouă linii de cale ferată, urmând să fie realizate şi două poduri noi peste Bega. Edilul a precizat că va avea loc şi dublarea lăţimii a altor două poduri, prin ataşarea a câte două noi poduri.

Pasajul Solventul trebuia început în urmă cu mai mult timp, dar până acum au fost probleme cu proprietarul unei mici porţiuni din terenul necesar realizării proiectului. „Proiectul Solventul, deşi prioritar, nu l-am putut realiza, pentru că nu avem proprietatea asupra terenului care este privat şi a durat foarte mult până am ajuns să putem lua în proprietate acea porţiune din teren pe unde trebuie să treacă traseul proiectului nostru. În acest răstimp am realizat alte trei pasaje, Michelangelo, Jiul şi Popa Şapcă”, a afirmat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit edilului, proiectul „Solventul” are două componente, respectiv, prelungirea Căii Bogdăneştilor cu liniile de tramvai şi pasajul propriu-zis, pe sub cele nouă linii de cale ferată. „De acum nu mai avem piedici la acest pod, ci doar birocraţia, după care vom realiza studiul de fezabilitate care va trece fără probleme în consiliul local; vom da drumul la proiectul tehnic cu detaliile de execuţie DALI, iar în 2019 vom putea realiza licitaţia pentru execuţie şi vor începe lucrările efective. Totul trebuie să fie gata până la finele anului 2020. Între timp, vom da drumul şi la noul pod peste Bega din zona Solventul, astfel încât podul şi pasajul să fie gata deodată”, a adăugat Nicolae Robu.

Tot în anul 2019, primăria va demara şi lucrările la alte două poduri noi peste Bega, în zonele Jiul şi ILSA, care acum sunt la avizare. Primarul spune că pentru Jiul mai trebuie un aviz de la Direcţia de Cultură şi Monumente, care aduce obiecţii referitor la arhitectura podului, dar care nu presupune niciun obstacol.

„La podul ILSA aşteptăm avizele de la Ministerul Transporturilor, de la Ministerul Apelor şi Pădurilor şi de la Monumente. În 2019 vom termina şi dublarea lăţimii podurilor vechi ‘Eroilor’ şi ‘General Dragalina’, fiecare dintre acestea fiind încadrat de alte câte două noi poduri, lipite. Vor fi extinse la câte patru benzi rutiere, trotuare şi piste pentru biciclişti”, a explicat edilul. AGERPRES