calculator_impozite.jpgProprietarii unor clădiri degradate sau cei care deţin terenuri neîngrijite sau necultivate pe raza municipiului Deva vor plăti impozite locale mai mari de cinci ori faţă de cele normale, potrivit unei hotărâri adoptată, luni, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Deva.

„Terenurile şi clădirile neîngrijite vor fi identificate de către o comisie a primăriei. Membrii comisiei vor propune soluţiile în Consiliul Local”, a declarat viceprimarul municipiului Deva, Marius Surgent.
Hotărârea se va aplica şi în cazul terenurilor ce aparţin Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) sau Căilor Ferate Române, fiind vizate acele porţiuni de la marginea şoselelor sau a căilor ferate.

„Acolo unde este domeniul public al municipiului Deva, noi facem tot ceea ce este posibil pentru ca terenurile să arate bine. În schimb, în cazul drumurilor naţionale sau terenurile de pe marginea căilor ferate, responsabilitatea este a CNADNR sau a Căilor Ferate. Noi am dat o serie de amenzi celor de la CFR, cât şi celor de la CNADNR pentru aceste porţiuni pe care nu şi le întreţin. Mai mult de atât nu putem face. Dăm amenzi şi îi rugăm să intre în legalitate”, a spus viceprimarul.
Conform hotărârii adoptată de consilierii locali, impozitele pentru clădirile abandonate sau degradate se vor majora între 300% şi 500%, în funcţie de starea acestora. O comisie va stabili, în baza unei grile, gradul de degradare, după ce va analiza mai multe elemente cum ar fi starea acoperişului şi a pereţilor, modul în care se prezintă zugrăveala şi elementele decorative, starea tâmplăriei.

Pentru terenuri, impozitele vor creşte cu 250% pentru cele neîntreţinute şi cu 500% în cazul celor necultivate timp de doi ani consecutiv. Consilierii au stabilit, de altfel, că toţi proprietarii de terenuri agricole sunt obligaţi să asigure cultivarea acestora, dar şi măsurile de protecţie a solului.
Impozitele majorate vor fi calculate pentru fiecare caz în parte şi vor fi aprobate punctual în şedinţele Consiliului Local Deva. AGERPRES