Impozitele locale nu vor fi mărite în 2015, anunţă municipalitatea clujeană

Impozitele locale vor fi păstrate, în 2015, la acelaşi nivel ca anul trecut, au anunţat marţi reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei Cluj-Napoca. Anul trecut clujenii au plătit, în total, impozite de 90 de milioane de lei. Potrivit Primăriei, clujenii vor beneficia şi în noul an de acea reducere de 10 la sută acordată celor care îşi achită integral impozitele până la data de 31 martie 2015.

Clujenii au obligaţia în conformitate cu Legea 571/2003 (Codul Fiscal) ca până la sfârşitul lunii martie să-şi achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealaltă jumătate până la sfârşitul lunii septembrie. Din luna aprilie se percepe o majorare de întârziere în procent de 2%/lună, care se aplică la sumele la care data scadentă a fost depăşită.

Până la finalul anului trecut 85 la sută dintre persoanele fizice şi juridice din Cluj-Napoca şi-au plătit impozitele, încasările înregistrate pentru anul 2014 fiind de 90.000.000 lei.
Clujenii au la dispoziţie mai multe modalităţi de plată a impozitelor. Pe lângă clasica plată la ghişeu, posibilă atât la unul dintre sediile centrale ale municipalităţii, cât şi la primăriile de cartier, clujenii îşi mai pot plăti impozitele şi on-line, dacă fac o cerere, în urma căreia primesc o parolă cu care pot intra pe site-ul primăriei.

De asemenea, anul trecut a fost introdusă o nouă modalitate de plată, mai puţin obişnuită, prin cod QR – fiecare scrisoare trimisă clujenilor la începutul anului, prin care i se anunţă cuantumul impozitelor pe care le are de plătit conţine un astfel de cod, care poate fi scanat cu ajutorul unui smartphone. Plăţile se mai pot face şi prin POS sau la oficiile poştale din oraş. AGERPRES