Agenții patogeni cu transmitere pe calea aerului reprezintă o preocupare majoră (mai ales în contextul pandemiei de COVID-19), în condițiile în care instituțiile publice sunt un mediu optim pentru răspândirea rapidă a acestora. Din acest motiv, asigurarea dezinfecției aerului în mod continuu, în prezența persoanelor, devine din ce in ce mai importantă.

Când vine vorba despre calitatea aerului, de obicei se urmărește doar efectul poluării asupra mediului exterior. Cu toate acestea, ar trebui acordată o atenție deosebită și mediului interior, având în vedere faptul că mulți salariați petrec 40 de ore pe săptămâna la birou.

Potrivit unor studii realizate de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din Statele Unite ale Americii, aerul din interior poate ajunge să fie și de până la cinci ori mai contaminat decât cel exterior. Orice clădire dezvoltă un pachet propriu de culturi de mucegaiuri, virusuri și bacterii care, în timp, afectează sănătatea ocupanților. Acestora se adaugă agenții patogeni introduși din exterior de către salariați, vizitatori sau curieri.

Principalele surse de contaminare

În instituțiile publice, principalele surse de contaminare sunt oamenii, ce contribuie la răspândirea pe cale aeriană a agenților patogeni. Rujeola, virozele, gripele sau tuberculoza sunt doar câteva dintre bolile infecțioase recunoscute a fi transmise pe calea aerului. La acestea se adaugă SARS-CoV-2, noul coronavirus răspândindu-se atât prin intermediul suprafețelor contaminate, cât mai ales prin picăturile și aerosolii emiși de o persoană infectată atunci când respiră, vorbește, tușește sau strănută. Aceste particule pot rămâne suspendate în aer timp de câteva ore și reprezintă un pericol pentru toți ocupanții instituției publice.

Există cel puțin două metode de transmitere: contactul direct cu persoana infectată și contactul indirect, prin intermediul aerului recirculat prin sistemul HVAC. Sistemele de încălzire, ventilare și aer condiționat contribuie la răspândirea agenților patogeni în toate spațiile instituției publice, dezinfecția aerului fiind esențială pentru prevenirea contaminărilor.

Dezinfecția aerului cu ajutorul tehnologiei luminii ultraviolete UV-C

De-a lungul timpului, lumina ultravioletă a fost folosită mai ales pentru decontaminarea aerului și a suprafețelor din spitale și alte instituții din domeniul medical, dar datorită eficientei, această tehnologie a devenit din ce în ce mai utilizată pentru dezinfecția spațiilor din toate domeniile de activitate umană.

Tehnologia luminii ultraviolete UV-C este folosită pentru a opri transmiterea microorganismelor patogene, cum ar fi virusurile (inclusiv SARS-CoV-2), bacteriile (inclusiv Mycobacterium tuberculosis, responsabilă de TBC), mucegaiurile, protozoarele etc.

BIOCOMP, producător și lider de piață cu 30 de ani de expertiză, este singura companie din România care oferă dispozitive de dezinfecție UV-C profesionale ce asigură o barieră ecologică împotriva contaminărilor cu agenți patogeni periculoși.

Dispozitivele biocide cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului BIOCOMP (cunoscute și sub denumirea de lămpi bactericide) au scopul de a îmbunătăți siguranța, sănătatea și productivitatea ocupanților clădirii. Ele oferă posibilitatea desfășurării în condiții normale a activității, fiind special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană.

Pentru a realiza dezinfecția, aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate. Dezinfecția se realizează în mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon sau alți compuși secundari. În plus, lumina ultravioletă UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente în cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.

Astfel, aerul dezinfectat reduce rata de transmitere a bolilor infecțioase (inclusiv COVID-19) și, implicit, numărul zilelor de concediu medical și diminuează simptomele sindromului clădirii bolnave (iritații ale ochilor, dureri de cap, dureri musculare, tuse etc.).

Conform ASHRAE, autoritate mondială în ceea ce privește sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat, dezinfecția cu lumină ultravioletă UV-C trebuie să devină o caracteristică comună tuturor clădirilor:

„Lumina ultravioletă UV-C este eficientă împotriva tuturor tipurilor de virusuri și bacterii, inclusiv cele utilizate pentru bioterorism. Tehnologia este bine studiată și dezvoltată. S-a dovedit a fi eficientă în toate studiile privind mediile reprezentative și este ușor de încorporat în multe tipuri de clădiri, inclusiv spitale, clinici de sănătate, instituții de îngrijire a copiilor, clădiri de birouri, instituții publice, practic toate tipurile de clădiri. (…) Studiile susțin valoarea utilizării luminii ultraviolete UV-C împotriva bolilor infecțioase cum ar fi răcelile, gripa și toți ceilalți agenți infecțioși.” (ASHRAE Position Document on Airborne Infectious Diseases)

Pandemia de coronavirus reprezintă o provocare extraordinară pentru departamentele administrative și responsabilii de achiziții care trebuie să găsească soluții eficiente, economice și ecologice pentru a se adapta la această nouă stare de normalitate. Evaluând opțiunile existente la ora actuală, tehnologia luminii ultraviolete UV-C ar trebui luată în calcul pentru dotarea instituțiilor publice, fiind cea mai viabilă soluție pentru a evita răspândirea contaminărilor. BIOCOMP vă pune la dispoziție o gamă completă de dispozitive de dezinfecție bazate pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C, atât pentru dezinfecția aerului, cât și pentru dezinfecția suprafețelor generale și a obiectelor, asigurând Biosecuritatea Ecologică Integrată în instituțiile publice.