Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat câștigător al locului 1 în cadrul Emerging Europe, categoria „smart city”, impunându-se în fața unor orașe europene precum Tallinn Sofia ori Vilnius.

„Orașul Cluj-Napoca din România a fost ales ca și câștigător al categoriei orașelor inteligente. Orașele votate în cadrul Emerging Europes Business-Friendly Perception Index au fost alese de către un juriu format din peste 100 de experți FDI din lume”, transmite Emerging Europe.

La începutul anului, Cluj-Napoca a mai fost remarcat din acest punct de vedere, Primăria primind un nou premiu „Smart City Administration”, pentru strategiile și performanțele din anul 2020.

Totodată, Primarul municipiului Cluj-Napoca a câștigat titlul de „Mayor of the Year” (Primarul Anului) la cea de-a 5-a ediție a Smart City Industry Awards. „Primarul Municipiului Cluj-Napoca este un susţinător al conceptului de Smart City şi un lider cu idei şi tehnologii inovatoare. Sub conducerea acestuia, Cluj-Napoca a devenit un prestigios incubator de afaceri dezvoltate în zona IT, recunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional, a dezvoltat sectorul de Smart City şi l-a adaugat la fiecare element cu care cetăţeanul se confruntă zilnic: de la transport în comun, la reducerea birocraţiei. Viziunea strategică a primarului a reuşit să transforme Cluj-Napoca în oraş reper în Europa”, au transmis organizatorii galei.

În vara anului 2020, Primăria Cluj-Napoca a realizat cu ajutorul fondurilor europene, prima stradă smart din România care dispune de toate facilitățile unui spațiu „verde”, dar care este adaptat la tehnologiile urbane actuale.

Strada Molnar Piuariu dispune acum de: arbori plantați și sistem de irigare cu senzori, patru locuri de încărcarea mașinilor electrice și 15 locuri de parcare, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electirce, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, iluminat public intelginet și multe alte facilități de care se pot bucura clujenii.