Îmbunătăţirea eficienţei energetice şi utilizarea resurselor regenerabile în clădiri, teme ale unui schimb de experienţă desfăşurat la Braşov

Atingerea obiectivelor UE de a reduce până în anul 2020 emisiile totale la valori cu cel puţin 20% mai mici decât nivelul acestora din anul 1990, în principal prin creşterea cu 20% a eficienţei energetice şi prin atingerea în mixul energetic a unui procent de 20% de energie obţinută din surse regenerabile, a fost tema schimbului de experienţă desfăşurat vineri la primăria Braşov, între reprezentanţi ai primăriei municipiului Due Carrare din regiunea Padova (Italia) şi cei ai primăriei Braşov.

“Autoritatea locală trebuie să ofere un exemplu comunităţii locale, prin implementarea de măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili, prin folosirea energiilor regenerabile în clădiri, echipamente, instalaţii care sunt în administrarea sa, şi prin instituirea unui cadru de reglementare care să promoveze şi să stimuleze aplicarea de măsuri eficiente energetic, în sectorul rezidenţial şi terţiar, a precizat vicepreşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, filiala Transilvania, Mihaela Muscoiu. Aceasta înseamnă că eficienţa energetică şi considerentele legate de reducerea emisiilor, trebuie avute în vedere în cazul tuturor proiectelor de dezvoltare”, a spus Mihaela Muscoiu.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici din România, Emilia Mladin, a ţinut să precizeze că reprezentanţii primăriei din Due Carrare şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din zonă au venit la Braşov să împărtăşească din experienţa pe care o au în utilizarea resurselor regenerabile “o soluţie a viitorului pe care nu o mai putem ignora”.

“Ei au o tehnologie destul de avansată pe care o folosesc de mai mult timp şi care s-a dovedit foarte eficientă, cu mult succes pe piaţă. Este vorba despre diminuarea consumului de energie din combustibil fosil în clădiri publice şi rezidenţiale. Fără să fim între bogaţii planetei, risipim foarte mult. În mod cert, eforturile făcute până acum de autorităţi sunt insuficiente. Preţurile cresc tot mai mult şi vom suferi enorm, dacă nu ne mişcăm mai repede. Suntem printre ultimii din Europa la dinamica modernizărilor energetice. Lumea nu se implică şi personal aşteaptă să li se dea, dar uită că sunt proprietari şi banul public nu ar trebui investit în asemenea măsură în proprietate privată. Nu există niciun alt program în lume la care cota de cheltuială a banului public în proprietate privată să fie aşa de mare”, a subliniat preşedinta Asociaţiei Auditorilor Energetici din România.

Viceprimarul municipiului Due Carrare, Claudio Garbo, a declarat că acest oraş italian este o localitate mică din provincia Padova care de câţiva ani a început un program de economisire de energie regenerabilă care aduce beneficii atât populaţiei, cât şi mediului. “Este foarte important pentru viitorul nostru acest gen de energie atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al educării şi al numărului locurilor de muncă. Sunt investiţii de viitor chiar dacă trebuie investite nişte sume de bani, dar rezultatele merită. Europa ar fi o cutie goală, dacă noi nu am reuşi să ne găsim timpul necesar pentru a împărţi propria experienţă şi mai ales unele practici. Suntem multe popoare, suntem culturi diferite, dar ceea ce avem în comun este acelaşi obiectiv şi anume un viitor mai bun pentru toată lumea. De aceea suntem aici să împărtăşim experienţa şi rezultatele noastre”, a precizat viceprimarul municipiului Due Carrare.
Viceprimarul Răzvan Popa a arătat că prin acest schimb de experienţă se doreşte o colaborare între primăriile Due Carrare şi Braşov privind îmbunătăţirea eficienţei energetice.
“Dorim să vedem cum au implementat ei anumite proiecte, ce am făcut noi şi cum să îmbunătăţim activitatea în acest domeniu”, a spus viceprimarul.

Participanţii la schimbul de experienţă vor vizita tot vineri o serie de obiective din municipiul Braşov – Centrul pentru persoanele vârstnice, Sala Sporturilor, Bazinul Olimpic de înot – care sunt prevăzute cu panouri solare, blocuri izolate termic şi sistemul de trafic din municipiu.AGERPRES