Iluminatul public din municipiul Arad, modernizat printr-un proiect finanţat de Programul de Cooperare Elveţiano-Român

Iluminatul public al municipiului Arad va fi extins şi modernizat prin instalarea a peste 3.000 de leduri, printr-un proiect finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Primarul Gheorghe Falcă şi Romulus Povian, directorul general al SC Elba Com SRL (parte a concernului Elba Timişoara), câştigătorul licitaţiei de atribuire a lucrărilor, au semnat, la Primăria Arad, contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor aferente proiectului “Iluminat public cu LED în municipiul Arad”.

După cum a precizat edilul Aradului, lucrările vizează extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 3.114 puncte luminoase cu leduri, din care 2.541 vor fi amplasate în cartiere şi în zonele industriale. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 5.548.785,97 lei (cu TVA) iar termenul de execuţie este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

“Aradul este unul dintre cele patru oraşe din România, alături de Cluj-Napoca, Braşov şi Suceava, care beneficiază de finanţarea unor proiecte locale în domeniul energiei şi dezvoltării durabile, în cadrul Obiectivului 1 al Ariei de Concentrare 4 – ‘Îmbunătăţirea mediului înconjurător’ din cadrul Programului de cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene Extinse”, a declarat Gheorghe Falcă.

Potrivit edilului, prin acest contract, iluminatul public din Arad va fi modernizat prin reabilitarea a peste 3.000 de corpuri de iluminat. “În prezent, în Arad sunt peste 15.000 de corpuri de iluminat, aproape dublu faţă de anul 2004, din care peste 9.000 au fost modernizate. Cu acest proiect, putem spune că ne înjumătăţim munca pe care trebuie să o realizăm pentru ca în anul 2020 Aradul să aibă 100% iluminatul public modernizat şi eficient. Noi înlocuim astăzi becurile cu leduri cu un consum minim de energie, cu ceea ce înseamnă astăzi iluminat ecologic”, a mai spus Falcă.

La rândul său, Romulus Povian a arătat că eficientizarea sistemului de iluminat înseamnă nu numai schimbarea corpurilor de iluminat, ci şi montarea unor corpuri de iluminat cu performanţe lumino-tehnice mai bune, ceea ce va duce la reducerea consumului mediu pe punct luminos de la 173 w la 37 w. “După primirea ordinului de începere a lucrărilor, avem termen ca în decurs de o lună să depunem toate documentele pentru obţinerea certificatelor de urbanism iar în maximum două luni din acel moment, va trebui să depunem documentele pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie. Frontul de lucru nu va fi numai într-o anumită zonă, ci vom desfăşura lucrări în mai multe locuri”, a precizat directorul general al SC Elba Com SRL. AGERPRES