Zona istorică a staţiunii Sinaia va beneficia de un sistem de iluminat public modern, cu LED şi control prin telegestiune, proiectul în cadrul căruia vor fi realizate lucrările fiind finanţat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind de peste 2,4 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Sinaia, autorităţile locale au predat constructorului amplasamentul pentru proiectul „Eficienţă energetică şi extindere iluminat în zona istorică – Sinaia”. Valoarea totală a acestuia este de 2.436.581 euro, iar lucrările vor dura 16 luni, începând cu luna iulie.

„Ideea de bază a acestui proiect este armonizarea şi punerea în valoare a zonei istorice cu prezentul, prin extinderea sistemului de iluminat public, modernizarea şi eficientizarea acestuia, montarea de corpuri de iluminat cu LED şi a unui sistem de telegestiune. 47 de străzi şi alei vor scăpa de cabluri şi vor intra în sistemul de telegestiune. Toţi furnizorii de utilităţi şi cablu vor lucra în paralel cu noi pentru introducerea în subteran a tuturor conductelor şi cablurilor. (…) Este o lucrare majoră, care va crea un adevărat şantier. Sinăienii au văzut cum s-a transformat centrul oraşului şi ce a presupus acest proces. Vom avea grijă ca disconfortul din timpul lucrărilor să fie unul minim, iar în final să ne bucurăm cu toţii de noua faţă a zonei istorice”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul Vlad Oprea.

După implementarea proiectului, va fi obţinută o scădere a consumului anual de energie primară în iluminat public cu 68,92%. De asemenea, vor scădea cu 68,97% gazele cu efect de seră, vor fi eliminate riscurile de întrerupere a reţelelor de utilităţi, vor creşte confortul vizual şi atractivitatea turistică a zonei. În cadrul proiectului vor fi instalate 50 de panouri fotovoltaice, dar şi 538 de corpuri de iluminat, toate controlabile prin telegestiune. AGERPRES