Social democratul Ilie Sarbu a fost ales pe 28 octombrie presedinte al Senatului, obtinand sustinerea a 43 dintre senatori, in timp ce contracandidatul sau liberal Radu Campeanu a intrunit 32 de optiuni.
„In asemenea situatii sigur ca se spun lucruri mari, dar fiind o perioada scurta, nu am sa ma refer la cele mari, ci la ceea ce inseamna asigurarea unei luni de zile sau a unei luni si jumatate, de administrare buna, asa cum a facut-o predecesorul meu, cu echilibru, cu intelepciune, si cu tot ceea ce asteptati dumneavoastra de la mine”, a spus Ilie Sarbu.
Presedintele Senatului a fost ales astfel in urma a trei tururi de scrutin. La primul tur a participat in calitate de candidat si senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care a intrunit zece din voturile senatorilor. Radu Campeanu si Ilie Sarbu au concurat astfel pentru a doua oara pentru fotoliul de presedinte al Camerei, insa niciunul dintre ei nu a intrunit majoritatea voturilor senatorilor. Drept urmare, conform Regulamentului, s-a procedat la un al treilea tur de scrutin, in care insa era suficienta sustinerea majoritatii senatorilor prezenti.
Ilie Sarbu, care a detinut pana acum functia de secretar al Senatului, a fost presedinte al Consiliului Judetean Timis (29 iun. 2000 – 3 ian. 2001), vicepresedinte al Forumului Presedintilor Consiliilor Judetene ale PDSR, presedinte al Organizatiei PSD Timis (din 2004), vicepresedinte PSD (din 2005). In perioada 28 dec. 2000 – 19 iun. 2003 a fost ministru al Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in cabinetul Adrian Nastase. Alegerile pentru sefia Senatului au fost necesare dupa ce Nicolae Vacaroiu a demisionat din aceasta functie, devenind presedintele Curtii de Conturi. Ulterior, vicepresedintele Senatului Doru Ioan Taracila (PSD) a fost delegat pentru a detine interimatul la sefia acestei Camere.