birzu_ilie.jpgIlie Bîrzu, consilier municipal din anul 1992, a fost desemnat, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului local, în funcţia de primar interimar al municipiului Bacău, iar Raluca Năstase în cea de viceprimar. Ambii sunt membri ai PNL, formaţiune politică ce deţine majoritatea în Consiliul local Bacău, for din care mai fac parte doar trei reprezentanţi UNPR şi un independent. De altfel, doar consilierul independent Corneliu Jitariu a votat împotriva celor două propuneri.

Numirea celor doi vine după ce în urmă cu opt zile, prin ordin al prefectului Ioan Ghica, primarul ales în iunie 2012, Romeo Stavarache, a fost suspendat după decizia judecătorească de plasare a acestuia în arest la domiciliu ca urmare a încălcării controlului judiciar stabilit de instanţă într-un dosar în care este judecat pentru acte de corupţie. Radu Ababei rămâne în continuare al doilea viceprimar băcăuan.

Romeo Stavarache este pentru a doua oară suspendat din funcţie, o măsură asemănătoare fiind luată în perioada iunie – decembrie 2015 când a efectuat o aproape o lună de arest preventiv şi apoi arest la domiciliu, fiind implicat într-un alt dosar de corupţie care se judecă la Curtea de Apel Alba.

Ilie Bârzu a declarat că va merge „la pas, prin fiecare zonă a Bacăului”. „În condiţiile în care băcăuanii nu mai au încredere în instituţia primăriei, voi merge, la pas, prin fiecare zonă a Bacăului, implicându-mă direct şi prompt în rezolvarea unor probleme punctuale ce nu mai suportă amânare până la constituirea unei noi administraţii municipale în iunie 2016. Sunt, apoi, o serie de importante investiţii care trebuie terminate până pe 30 iunie din fonduri proprii, pentru a nu fi nevoiţi să returnăm banii primiţi deja din finanţări europene”, a precizat Ilie Bîrzu.

Ilie Bîrzu este cel de-al treilea primar al municipiului Bacău instalat în funcţie după alegerile din iunie 2012, după Romeo Stavarache, suspendat de două ori, şi Vasile Tescaru, viceprimar din ianuarie 2013 care a îndeplinit din iulie 2014, timp de şapte luni, atribuţii de primar pe perioada cât Romeo Stavarache s-a aflat în arest preventiv ori la domiciliu. AGERPRES