Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, au semnat, pe 9 februarie, un contract de peste 190 de milioane de lei pentru sistemul de colectare separată şi transportul deşeurilor menajere. El a scris pe Facebook că din aceşti bani CJ Ilfov va cumpăra pubele şi containere şi peste 30 de autocompactoare.

Hubert Thuma a precizat că această iniţiativă reprezintă prima componentă din proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Ilfov”. El a menţionat că în cea de-a doua parte a proiectului, CJ Ilfov va construi instalaţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor.

Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov, componenta privind colectarea separată şi transportul deşeurilor municipale reprezintă faza tranzitorie în cadrul implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Ilfov, în care deşeurile municipale vor fi colectate separat şi transportate în conformitate cu prevederile Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor Ilfov, iar biodeşeurile vor fi colectate individual şi compostate în unităţi de compostare individuală.

Colectarea şi compostarea individuală a biodeşeurilor vor reprezenta o fază pilot pentru calibrarea sistemului de colectare separată pentru cea de-a doua etapă de implementare a SMID Ilfov, când deşeurile colectate separat şi deşeurile reziduale vor fi tratate în instalaţii autorizate.

Dintre cei 190 de milioane de lei, contribuţia CJ Ilfov reprezintă 45.635.149 de lei, iar perioada de implementare este până pe 31 decembrie. AGERPRES