Persoanele care folosesc mijloacele de transport în comun în municipiul Iaşi pot afla prin intermediul unei aplicaţii pe telefonul mobil detalii actualizate, cum ar fi minutele de sosire a autobuzelor sau tramvaielor şi rutele optime de călătorie şi distanţa până la destinaţie, în funcţie de punctul de plecare ales.

Primarul Mihai Chirica a declarat că aplicaţia de mobilitate urbană Tranzy face parte parte dintr-o suită de instrumente inteligente dedicate serviciului de transport urban. El a spus că introducerea şi dezvoltarea aplicaţiei continuă seria de acţiuni demarate odată cu introducerea panourilor informative care afişează în timp real minutele de sosire a vehiculelor în staţie şi continuă programul de modernizare a serviciului de transport public din Iaşi.

Avantajele principale ale Tranzy sunt rezultatele operării cu date interogate în timp real. Aplicaţia oferă detalii actualizate despre linii, minutele de sosire a mijloacelor de transport în staţie şi rutele optime în funcţie de punctul de plecare ales, alerte de trafic, vehicule şi distanţa până la destinaţie. Aplicaţia oferă harta actualizată a staţiilor de transport public din oraş, caută poziţia utilizatorului pentru a găsi cea mai apropiată staţie de autobuz sau tramvai şi traseul optim pentru a ajunge la destinaţia dorită în cel mai scurt timp. Minutele de sosire a vehiculelor în staţie sunt calculate în timp real prin intermediul dispozitivelor GPS instalate în fiecare vehicul şi, astfel, călătorii ştiu exact cât timp au de aşteptat în staţie.

Călătorii mai pot afla orarul general al mijloacelor de transport, liniile disponibile şi staţiile prin care acestea trec, staţiile din proximitate şi variantele optime de traseu pentru a ajunge la o anumită destinaţie, devierile, intervenţiile sau blocajele din trafic. Tranzy poate filtra datele în funcţie de mijlocul de transport preferat şi cuprinde o rubrică de informaţii utile.

Realizată sub forma unui ghid de călătorie urbană disponibil pe telefoanele mobile, aplicaţia are în vedere, pe viitor, atât includerea mijloacelor alternative de deplasare – biciclete, trotinete electrice, precum şi posibilitatea achiziţionării de bilete şi abonamente direct din aplicaţie.

În luna februarie a acestui an a fost lansată şi platforma de management de flotă pentru Compania de Transport Public SA, care permite afişarea timpilor de sosire a mijloacelor de transport în staţie. AGERPRES