Primarul municipiului Iaşi Mihai Chirica a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţă de presă, că în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar va fi desemnat câte un poliţist local care va ajuta la combaterea absenteismului şcolar, precum şi a altor probleme de ordine publică.

Primarul Mihai Chirica a declarat că a semnat o dispoziţie conform căreia în cele 74 de unităţi de învăţământ din municipiu vor fi poliţişti locali care pot lua măsuri şi aplica amenzi în cazul în care elevii nu respectă Regulamentul Şcolar sau comit infracţiuni.

„Am desemnat câte un poliţist pentru fiecare şcoală. Ca pe vremuri. Aşa cum era înainte de 1990: câte un poliţist desemnat pentru fiecare şcoală. Atunci când un elev are un număr nejustificat de absenţe, iar părinţii nu înţeleg să ia măsuri pentru a rezolva situaţia, directorii şcolilor pot sesiza direct poliţiştii locali, care vor lua legătura cu părinţii sau tutorii legali, pe care, în funcţie de situaţie, să îi amendeze potrivit legii”, a declarat primarul ieşean.

Edilul a invocat o prevedere din Legea Educaţiei din 2011, care prevede că amenzile pot varia între 100 lei şi 1.000 lei ori sau muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal.

„Sunt profund îngrijorat de fenomenul absenteismului şcolar în municipiul Iaşi, ca şi de mult prea numeroase cazuri petrecute în ultima vreme în ţară de consum şi trafic de droguri, de violenţă între elevi sau de agresiuni asupra cadrelor didactice. Toate aceste situaţii afectează nu numai performanţa şcolară a elevilor, ci şi siguranţa şi ordinea publică în comunitate”, a afirmat primarul.

Totodată, el a arătat că poliţiştii locali trimişi în şcoli vor avea un rol mai larg decât împărţirea amenzilor din cauza absenţelor.

„Va avea un rol mai larg. Va sta în contact cu şcoala şi pentru alte chestiuni care se întâmplă acolo şi care nu au nimic de-a face cu actul educaţional. Poliţistul poate să informeze colegii de la Ministerul de Interne sau Parchet dacă se întâmplă şi altfel de lucruri. Nu este o glumă. Şcoala nu trebuie să mai rămână un câmp de dispută unde fiecare îşi dă cu părerea. (…) Există prea multe ingerinţe în bunul mers al şcolii care în loc să aibă un rol pozitiv au un rol negativ. Părinţii au intrat în cancelarii sau peste profesor la ore. Asta înseamnă că au încurajat elevii (…) Fac un apel şi către toţi părinţii şi tutorii legali să îşi asume rolul lor de educatori. Şcoala nu este nici loc de distracţie, nici ring de lupte, ci acel loc aproape sacru în care împreună – elevi, dascăli, părinţi şi autorităţi – formăm oameni adevăraţi pentru o societate sănătoasă”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica. AGERPRES