Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat joi că au început lucrările de reconsolidare şi modernizare a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi, finanţate cu fonduri europene, în valoare de circa 6,95 milioane de lei. Potrivit lui Chirica, o parte dintre exponate nu au putut fi mutate şi nici nu s-a dorit acest lucru, tocmai pentru a nu le deprecia. El a subliniat că muzeul are atât o importanţă ştiinţifică, cât şi istorică.

„Cel mai important exponat este elefantul, putându-i-se vedea şi scheletul, dar şi reproducerea lui. În această clădire a fost semnat actul Unirii Principatelor Române, chiar aici, în Sala Elefant, prin urmare vorbim de o importanţă istorică, dar şi ştiinţifică, aici fiind şi sediul primei Societăţi a Medicilor şi Naturaliştilor din România”, a precizat Chirica, într-o conferinţă de presă.

Primarul Iaşiului a subliniat că lucrările nu se vor limita doar la clădire, ci şi la reabilitarea parcului din faţa acesteia. „Acest edificiu cultural face parte din pachetul de şase clădiri pe care le-am început odată cu instalarea mea în funcţia de primar. Este vorba de Şcoala „Mihail Kogălniceanu”, pe care o finalizăm în acest an şi unde vom face deschiderea anului şcolar, apoi Mănăstirea Frumoasă, unde se lucrează în acest moment, Baia Turcească, Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală şi Casa Berthelot, unde, de asemenea, se lucrează. Reuşim în acest fel să reintroducem în patrimoniul cultural şi istoric al oraşului o serie de clădiri semnificative atât pentru generaţiile de astăzi, cât şi pentru cele care vor veni”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, proiectul, în valoare totală de peste 13 milioane de euro, beneficiază de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 5. Lucrările vor dura aproximativ doi ani şi vizează consolidarea imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpişori din beton armat, realizarea unui spaţiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parţială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe faţade şi refacerea decoraţiunilor şi profilurilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare şi exterioare, precum şi modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare şi instalaţiilor.

Se vor reface integral instalaţiile. Se va urmări asigurarea confortului personalului, vizitatorilor şi utilizatorilor bibliotecii Societăţii de Medici şi Naturalişti şi crearea de condiţii optime de păstrare a exponatelor, motiv pentru care vechile vitrine manufacturate vor fi înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiţii optime a exponatelor. Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române.

Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante. Interiorul clădirii care va fi reabilitată este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.

În ziua de 5 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat declanşarea procesului unirii Principatelor Române, preambulul creării Statului Unitar Naţional Român. AGERPRES