Hunor Kelemen: “Sunt convins că se poate găsi o soluţie la Roşia Montană”

kelemen hunor.jpgMinistrul Culturii, Hunor Kelemen, a declarat, joi, la Roşia Montană, că prin evaluările şi cercetările făcute de specialişti se va putea găsi o soluţie pentru a nu compromite moştenirea culturală a zonei.

”Sunt convins că prin cercetările arheologice, prin evaluările făcute de specialişti, se poate găsi o soluţie prin care să nu compromitem moştenirea culturală. Acesta este lucrul cel mai important”, a spus ministrul Culturii.

În ceea ce priveşte avizul de descărcare arheologică pentru zona posibilei exploatări miniere, ministrul a menţionat că investitorul va trebui să vină cu precizări noi, în condiţiile în care fostul raport a fost anulat în instanţă. ”A existat o cercetare, a existat un raport, un aviz, care a fost respins şi care a fost anulat prin decizia Curţii de Apel. Nu poţi să vii cu acelaşi dosar, trebuie să vii cu lucruri în plus. Acolo erau şi chestiuni de procedură şi chestiuni de conţinut. Noi vom respecta legea românească”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a arătat că pentru Ministerul Culturii păstrarea patrimoniului cultural reprezintă o prioritate. ”Mineritul nu exclude patrimoniul, dar nici nu trebuie să-l distrugă. Deci, nu putem să privim lucrurile numai dintr-un anumit punct de vedere sau numai dintr-un anumit unghi. Atunci când vorbim de dezvoltare durabilă, aceste lucruri trebuie discutate foarte sincer, foarte deschis, prin dialog. Acesta este lucrul cel mai important”, a adăugat ministrul.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, împreună cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-au aflat, joi, la Roşia Montană, pentru a se edifica asupra proiectului de investiţii pe care Compania RMGC doreşte să-l dezvolte în zonă. Cei doi oficiali au vizitat iazurile de decantare de la Valea Seliştei şi Gura Roşiei şi apoi au coborât în una dintre galeriile romane din zona Orlea. AGERPRES

hunor_borbely_rosiam.jpg