wirth_markus.jpgAfirma Markus Wirth, Country Manager al companiei Holcim Romania, intr-un interviu acordat Portalului National www.Administratie.ro.

Aceasta vorbeste despre valorile promovate la nivelul companiei, importanta acordata protejarii mediului inconjurator si efectele crizei financiare asupra activitatii companiei Holcim.

– Compania Holcim este unul dintre liderii mondiali de top in furnizarea de materiale de constructii. Care este deviza care sta la baza acestui succes?

– Valorile noastre sunt „Putere. Performanta. Pasiune” si ele scot in evidenta dorinta noastra de a fi cea mai respectata si de succes companie din industria noastra. De aceea, pe langa performanta economica, Holcim are ca obiectiv principal si stabilirea unei relatii de parteneriat cu societatea si clientii.

– Care sunt principalele zone din tara in care activeaza Holcim? Preconizati in viitorul apropiat extinderea activitatii companiei si in alte zone decat in cele existente?

– Pe de o parte, dezvoltarea capacitatii de productie a cimentului este realizata in locatiile in care avem materia prima. Pe de alta parte, optimizarea logisticii in zonele de maxim interes este esentiala. In ceea ce priveste productia de betoane, zona de interes din punct de vedere al cererii este un factor foarte important pentru a construi capacitatea de productie.

Dezvoltarea si extinderea capacitatilor de productie Holcim (Romania) se bazeaza pe o strategie bine stabilita care tine cont de cererea si oferta inregistrata pe piata materialelor de constructii. Holcim urmareste in permanenta tendintele de evolutie ale pietei si atunci cand piata o va impune vom fi pregatiti sa extindem activitatea companiei.

– Una dintre cele mai interesante teme de dezbatere in cadrul pietei de profil este protectia mediului. Cum promovati aceasta politica partenerilor de business? Dar clientilor?

– Holcim este un puternic sustinator al conceptului de dezvoltare durabila si, pe langa performanta economica si responsabilitatea sociala, Holcim acorda o importanta deosebita proiectelor de protejare a mediului. Holcim indeplineste la nivel de grup standarde de mediu mai ridicate decat cele impuse la nivel European. Mai mult, de la intrarea pe piata romaneasca, Holcim a introdus si implementat in toate statiile pe care le detine conceptul de statie ecologica de betoane. Toate performantele in domeniul mediului sunt promovate in randul partenerilor si clientilor prin evenimente dedicate sau prin raportul de dezvoltare durabila, care a fost editat pentru al cincilea an consecutiv. Mai mult decat atat, am sustinut si promovat proiecte de protejare a mediului prin ecologizarea unor zone afectate, informarea consumatorilor asupra masurilor ce trebuie luate pentru o mai buna protectie a mediului, cat si educarea comunitatilor prin editarea de ghiduri. Unul dintre cele mai recente proiecte, „Sa pastram apele curate!”, a avut un mare succes si a fost derulat impreuna cu ANAR.

– Conform site-ului oficial al Grupului Holcim, compania este implicata in proiecte comunitare de anvergura. Puteti detalia aceasta dimensiune a responsabilitatii sociale promovata de Holcim? Care sunt cele mai importante proiecte de acest gen intreprinse de compania dumneavoastra?

– Responsabilitatea sociala este un alt pilon care ne ghideaza activitatea alaturi de protejarea mediului si dezvoltarea durabila. In domeniul responsabilitatii sociale, Holcim urmareste dezvoltarea de parteneriate publice private. Dintre proiectele de succes promovate si sustinute de Holcim (Romania) amintim „Sa pastram apele curate!”, „Creaza-ti mediul!”, „Construieste-ti viitorul!”, „Noua ne pasa”, „Global Holcim Awards”. La nivel local, in functie de nevoile comunitatii, Holcim a initiat proiecte sociale din domenii cum ar fi sanatate, competitii sportive, locuri de joaca si recreere.

– Cat de tare a afectat criza economica pe care o traversam in aceasta perioada proiectele initiate?

– Holcim a continuat toate proiectele initiate anul trecut, momentul actual fiind unul in care trebuie sa dam dovada de responsabilitate.

– In cat timp credeti ca se va stabiliza situatia economica pe piata de profil din Romania?

– Evolutia pietei tine de variatia unor factori ce pot fi cu greu previzionati, cum ar fi valoarea de schimb valutar, inceperea unor mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii, dezghetarea creditarii si investitiile straine. Dezvoltarea factorilor economici nu indica o imbunatatire pe termen scurt. Este probabil ca in semestrul doi al anului 2010 sa se inregistreze o crestere usoara.

– Ce obiective importante v-ati propus sa realizati pana la sfarsitul acestui an?

– In acest an, Holcim se pregateste sa satisfaca cerintele pietei, cu capacitati de productie moderne. Noi realizam un control strict al costurilor. Evaluam structura intregii companiei cu scopul de a ne adapta si a obtine procese de inalta performanta.