Consiliul Judeţean Harghita a lansat achiziţia publică pentru gestionarea depozitului de deşeuri şi a instalaţiilor de tratare de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Remetea, realizat din fonduri europene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că în perioada 2015-2020, investiţia „aproape a fost lăsată în paragină”, dar în ultimul an şi jumătate, sub coordonarea administratorului public al judeţului, Incze Csongor, s-a reuşit rezolvarea mai multor probleme apărute acolo, iar în prezent s-a publicat anunţul de licitaţie şi sunt aşteptaţi ofertanţii care să administreze şi să pună în funcţiune centrul.

Borboly şi-a exprimat speranţa că, dacă nu vor exista contestaţii şi alte probleme juridice, Sistemul judeţean de management al deşeurilor menajere să devină funcţional până la sfârşitul anului.

Administratorul public al judeţului, Incze Csongor, a explicat că este vorba de două contracte, primul vizează funcţionarea centrului iar al doilea contract se referă la colectarea selectivă a deşeurilor la nivelul judeţului.

Deocamdată, a fost lansată licitaţia pentru primul contract, fiind aşteptate ofertele până în 13 septembrie, iar în ceea ce priveşte al doilea contract, cel de colectare selectivă, au fost demarate procedurile.

Incze Csongor a precizat că sistemul integrat de gestionare a deşeurilor va putea funcţiona doar după încheierea ambelor contracte. El a mai arătat că la Remetea vor fi depozitate doar deşeuri menajere din judeţul Harghita.

„Acolo avem o staţie de sortare, o staţie de compostare şi depozitul de deşeuri. Staţia de sortare are o capacitate de 15.200 tone pe an, dar avem încă o staţie de sortare la Sânsimion, cu o capacitate de 5700 tone pe an, iar staţia de compostare are o capacitate de 23,6 mii de tone pe an. Întregul sistem a fost proiectat pentru tratarea deşeurilor pentru 100 mii de tone pe an, dar după datele de la Agenţia de Protecţia Mediului ştim că în judeţul Harghita sunt numai 64 mii tone pe an (de deşeuri-n.red). Termenul de depunere a ofertelor este 13 septembrie, durata contractului va fi de 5 ani, cu o posibilitate de prelungire de 2,5 ani. Valoarea contractului pentru cinci ani va fi 106 milioane de lei”, a spus Incze Csongor.

Potrivit sursei citate, dacă deşeurile nu vor fi colectate selectiv, celula principală de depozitare va fi umplută în maxim 6-7 ani, în vreme ce dacă se colectează selectiv se poate prelungi durata până la 20 de ani. La centrul de la Remetea sunt proiectate trei celule de depozitare, dar deocamdată este construită una sigură, cu cu o capacitate de 450 de mii de mc.

Pentru a atrage atenţia asupra importanţei colectării selective, autorităţile judeţene intenţionează să organizeze o zi deschisă la centrul de la Remetea, unde sunt aşteptate atât firmele interesate de gestionarea acestuia cât şi toţi cetăţenii interesaţi

„La 28 iulie vom avea o zi deschisă, în care vom aştepta atât ofertanţii, ca să vadă, să nu depună o documentaţie de licitaţie doar online şi fără o vizită pe teren, dar îi vom aştepta şi pe cetăţenii judeţului să vadă ce am reuşit să facem din această investiţie de 164 milioane lei (…) Noi credem că construim un judeţ verde, un judeţ verde care se gândeşte şi la viitor şi atunci este şi o posibilitate ca acest centru să ofere servicii de calitate, cu accent pe colectarea selective a gunoiului menajer şi ocrotirea naturii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Centrul de Management Integrat a Deşeurilor de la Remetea, parte a unui important proiect european, a fost inaugurat în 2016, dar nu a funcţionat până acum, maşinile aflate în dotare dar şi utilajele necesitând reparaţii, întrucât s-au uzat. AGERPRES