Ministerul de Externe si Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor solicita ca despagubirile platite de stat fostilor proprietari, in baza deciziilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), sa fie recuperate de la primarii si membrii comisiilor care au refuzat sa retrocedeze bunurile.
Ministerul Afacerilor Externe – Agentul guvernamental pentru CEDO si Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au trimis ministrului Finantelor Publice o scrisoare comuna in care solicita analizarea oportunitatii recuperarii sumelor pe care statul trebuie sa le plateasca fostilor proprietari in urma hotararilor CEDO.

Sumele ar urma sa fie imputate primarilor si membrilor din comisiile locale sau judetene pentru aplicarea legilor fondului funciar care au refuzat sa respecte decizia instantelor judecatoresti de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor.

In baza articolului 12 din Ordonanta de Guvern 94/1999, autoritatile au dreptul sa actioneze impotriva persoanelor care, prin activitatea lor, au obligat statul sa plateasca sumele stabilite prin hotarare a CEDO sau prin conventie de rezolvare pe cale amiabila.