Guvernul Tariceanu este al patrulea de dupa revolutia din 1989 care nu isi duce la bun sfarsit mandatul, dupa Executivul condus de petre Roman Roman (17 iunie – 27 septembrie 1991), Victor Ciorbea (12 decembrie 1996-30 martie 1998) si Radu Vasile (15 aprilie 1998-13 decembrie 1999).
Astfel, guvernul condus de Petre Roman nu a rezistat mai mult de un an, desfasurandu-si activitatea in perioada 17 iunie 1990-27 septembrie 1991. Primul executiv legitim postdecembrist era format in majoritate din membri ai Frontului Salvarii Nationale (F.S.N.). Divergentele aparute in interiorul F.S.N. au dus la conturarea treptata a doua grupari: gruparea Roman si gruparea Iliescu si la declinul guvernului. La 24 septembrie 1991 minerii din Valea Jiului ajung in Capitala, manifestand impotriva executivului Roman. Presiunile din strada au durat pana la 27 septembrie 1991, cand primul-ministru si-a depus mandatul, iar Parlamentul a investit noul cabinet Stolojan.
Nici guvernul Ciorbea nu a avut viata lunga, functionand in perioada 12 decembrie 1996-30 martie 1998. Caderea executivului Ciorbea a fost cauzata de retragerea sprijinului politic acordat premierului de catre Consiliul National de Coordonare al Partidului Democrat (PD), membru al coalitiei de guvernare. Consiliul politic al PD a inceput negocieri cu partenerii de coalitie pentru formarea unui nou program de guvernare si a decis sa ramana in coalitia de guvernamant, cu conditia formarii unui nou guvern. La 30 martie 1998, premierul Victor Ciorbea si-a inaintat demisia fostului presedinte Emil Constantinescu, care l-a desemnat pe ministrul de interne pe Gavril Dejeu sa asigure interimatul la conducerea executivului.
Un alt guvern de scurta durata a fost cel condus de Radu Vasile, care si-a desfasurat activitatea intre 15 aprilie 1998 si 13 decembrie 1999. Sfarsitul executivului a fost marcat de faptul ca ministrii Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) si Partidului National Liberal si-au dat demisia din cabinet. In urma discutiilor avute in cadrul BCCC al PNTCD si luand act de refuzul primului ministru, Radu Vasile, de a se alatura colegilor sai din executiv demisionati, Biroul a hotarat ridicarea sprijinului politic acordat primului-ministru, care insa a declarat ca nu renunta la functia sa. In seara zilei de 13 decembrie 1999 a avut loc o intalnire a fostului sef de stat Emil Constantinescu cu liderii PNTCD pentru desemnarea unui nou premier, in urma careia Radu Vasile a fost demis, Alexandru Athanasiu devenind prim-ministru interimar, pana la formarea noului guvern.