Guvernul si sindicatele din invatamant au stabilit posibile puncte de acord

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca discutiile dintre Guvern si sindicatele din educatie, care au durat aproximativ noua ore, “au stabilit posibile puncte de acord”.
Primul-ministru a afirmat ca echipele de negociatori au stabilit de principiu ca la apropiata rectificare bugetara vor fi alocate sume care sa acopere cheltuielile salariale restante pentru lunile de iarna, iar in bugetul pe 2006 se va avea in vedere acordarea esalonata a drepturilor salariale neacordate in anii trecuti.
De asemenea, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca in legea bugetului pe 2006 va fi introdusa o prevedere prin care sumele pentru salarii la nivel local vor fi trecute intr-un capitol separat.

Premierul a subliniat ca orice comparatie intre Romania si alte state, in ceea ce priveste procentul din PIB atunci cand se discuta de volumul cheltuielilor, este irelevanta. “Este relevant cu cat au crescut cheltuielile, in raport cu 2005, pentru bugetul pe anul viitor. Este relevant cat reprezinta ponderea acestor cheltuieli din total volum cheltuieli bugetare”, a precizat premierul Tariceanu. Seful Executivului a atras atentia ca veniturile din PIB in Romania nu se pot compara cu cele din statele occidentale. Tariceanu a spus ca cerut Ministerului Educatiei si Cercetarii o situatie a ponderii cheltuielilor totale pentru invatamant si cercetare din totalul cheltuielilor bugetare.

In ceea ce priveste cresterile salariale, premierul a atras atentia ca exista cateva constrangeri: faptul ca in ultimul an salariile bugetarilor au crescut cu 50%, iar acestea trebuie sa creasca odata cu cresterea productivitatii economice, pentru ca altfel se pot produce dezechilibre macroeconomice. “Este exact ca si cum intr-o luna o persoana care are 10 milioane de lei salariu cheltuieste 13 milioane de lei pentru ca se imprumuta. La un moment dat, cele 3 milioane cheltuite in plus trebuie inapoiate”, a spus primul-ministru.