iotcu_nicolae4.jpgLegea Bugetului de Stat pe 2015 afectează peste 50% din localităţile din ţară, existând o foarte mare discrepanţă între necesar şi nivelul sumelor alocate, a afirmat Nicolae Ioţcu , preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

‘Practic, celor care produc li se ia totul, iar celor care se aflau la limita subzistenţei li s-a dat mai mult decât aveau nevoie’, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicolae Ioţcu
Şeful administraţiei judeţene arădene a susţinut că, prin promovarea Bugetului de Stat pe anul 2015, Guvernul Ponta „pune într-un real pericol dezvoltarea judeţului Arad”, comunele şi oraşele din acest judeţ văzându-se puse în postura de a nu avea bani pentru a cofinanţa proiectele accesate.

‘Cea mai mare problemă este cea a proiectelor europene, unde contribuţia tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ însumează peste 2 milioane de lei. Aici mă refer doar la proiectele proprii ale fiecărei primării, care au termen de finalizare anul 2015. De asemenea, pe proiectul de Modernizare a Infrastructurii de Apă-Canal, cofinanţarea comunelor şi oraşelor care beneficiază de acest proiect se ridică la circa 4,5 milioane de lei. Dacă luăm în calcul şi cofinanţarea CJ Arad la diferite proiecte cu fonduri europene, care se ridică la 2,134 milioane de lei, aici incluzând investiţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unităţi de învăţământ, deşeuri, protecţie socială, ne apropiem de 9 milioane de lei’, a spus Nicolae Ioţcu.

Acesta a atras atenţia că sunt foarte multe comune care mai au în derulare proiecte şi pe alte programe, cum ar fi PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), unde au nevoie de cofinanţare sau PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), care necesită resurse financiare pentru susţinerea proiectului, inclusiv TVA. Şi, cum nu vor avea banii necesari, o parte din primării vor trebui să renunţe practic orice formă de dezvoltare a localităţilor pentru a putea plăti cofinanţarea proiectelor aflate în derulare, susţine Ioţcu.

‘Nu vreau să fiu pesimist, dar în opinia mea, strategia Guvernului va lovi tot în cetăţeni, pentru că primăriile vor fi nevoite să abandoneze proiecte aflate deja în derulare şi vor pierde fonduri nerambursabile din cauza faptului că le este pusă în pericol chiar şi funcţionarea. Există riscul ca mai multe comune şi oraşe să nu-şi poată încheia anul, ca acoperire bugetară. Totul, din cauza unui guvern incompetent care de aproape trei ani continuă să facă experimente în detrimentul românilor’, a conchis Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad. AGERPRES