Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew James Noble, a reiterat, la Constanţa, sprijinul guvernului său pentru dezvoltarea „oraşelor inteligente” din România şi a apreciat municipiul Constanţa drept unul cu un potenţial semnificativ de dezvoltare, se arată într-un comunicat de presă remis de autoritatea locală.

Andrew James Noble s-a aflat în judeţul Constanţa pentru a participa la ceremonia de certificare NATO a misiunii de apărare aeriană întărită a Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, iar la ceremonie au participat şi reprezentanţi ai municipalităţii Constanţa.

„Excelenţa Sa domnul ambasador Andrew Noble şi-a exprimat dorinţa de a promova şi consolida şi mai mult relaţiile de colaborare la nivelul administraţiilor locale dintre cele două ţări; în acest context, a transmis întregul sprijin al guvernului Marii Britanii pentru proiectele municipalităţilor din România de a construi şi moderniza ‘oraşe inteligente’. Diplomatul britanic a salutat dezvoltările sociale şi economice din România şi în particular din Constanţa, apreciind că ‘oraşul Constanţa are un potenţial semnificativ de dezvoltare şi, totodată, un bun renume în afara României’. ES domnul ambasador Andrew Noble a precizat că va sprijini proiectele de dezvoltare locală ale municipalităţii, prioritar prin facilitarea dezvoltării relaţiilor cu municipalităţi din Marea Britanie şi a accesului municipalităţii la experienţa tehnologică a marilor firme şi companii britanice”, se menţionează în comunicatul Primăriei municipiului Constanţa.

Potrivit sursei, în momentul de faţă, municipiul Constanţa participă în mod activ, alături de alte mari oraşe din România, la programul „UK – Romania Smart Cities”, implementat în România de către Ambasada britanică. Programul reprezintă o platformă integrată de colaborare în multiple domenii, cu participarea municipalităţilor din România şi Marea Britanie, precum şi a firmelor şi companiilor specializate în domeniile de interes comun.

La rândul său, primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a transmis mulţumiri pentru sprijinul acordat de Marea Britanie prin efectuarea misiunii de apărare aeriană întărită menţionată, pe care o apreciază ca fiind „un puternic semnal de solidaritate”, precum şi pentru disponibilitatea contingentului militar britanic de a se implica, în următoarele luni, în diferite proiecte sociale, umanitare, culturale şi sportive ale comunităţii locale din municipiu.

Primarul municipiului Constanţa a mulţumit pentru participarea contingentului militar britanic la eforturile comune de consolidare a flancului sud-estic al NATO, mai ales în contextul recentelor tensiuni din regiunea extinsă a Mării Negre, iar ambasadorul Andrew Noble a evidenţiat, în context, nu doar tendinţa permanentă de consolidare a relaţiilor dintre România şi Marea Britanie, între care există deja „o alianţă foarte strânsă”, ci şi „evaluările identice cu privire la ameninţările regionale” pe care le au cele două ţări. AGERPRES