boc_emil_2009.jpgGuvernul condus de Emil Boc este obligat, printr-o sentinta a Curtii de Apel Cluj, sa restituie Primariei Cluj-Napoca peste 355.000 de lei, reprezentand cheltuieli cu organizarea alegerilor europarlamentare din 2007, demersul in instanta fiind initiat de fostul primar Emil Boc.

In sentinta Curtii de Apel Cluj, Ministerul Economiei si Finantelor este obligat sa analizeze, sa includa si sa aloce in bugetul de stat, in fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, suma de 355.818 lei, reprezentand cheltuieli cu organizarea alegerilor europarlamentare din 25 noiembrie 2007 si cu amenajarea sectiilor de votare.

Sentinta, data in noiembrie anul trecut, dar primita abia pe 26 ianuarie de Primaria Cluj-Napoca, obliga Ministerul Administratiei si Internelor sa vireze Prefecturii Cluj suma de 355.818 lei, care, la randul ei, trebuie sa trimita banii Primariei. Surse din administratia locala au declarat ca Prefectura Cluj trebuia sa se preocupe de recuperarea, de catre Primaria Cluj-Napoca, a sumei cheltuite cu organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.

In motivarea sentintei, instanta Curtii de Apel Cluj a considerat ca „lipsa de transparenta, obiectivitatea, lipsa de eficienta si iresponsabilitatea Institutiei Prefectului judetului Cluj se impun a fi sanctionate”.

Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian, a declarat ca suma pentru organizarea alegerilor europarlamentare a fost alocata de la bugetul local. „S-a precizat in referatul de insotire a proiectului de hotarare privind alocarea sumei faptul ca se vor recupera banii conform HG nr. 126/ 2007. Executivul Primariei Cluj-Napoca a facut demersuri pe langa Prefectura Cluj si la ministere de resort in vederea recuperarii sumei, dar solicitarile noastre au fost refuzate. Ultima solutie pentru recuperarea sumei a fost actionarea in instanta”, a spus Boian.

Primaria Cluj-Napoca a dat in judecata, la jumatatea anului trecut, Ministerul Administratiei si Internelor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei si Finantelor in 2008 pentru recuperarea celor peste 355.000 de lei. Municipalitatea a castigat in prima instanta, Tribunalul Cluj, iar institutiile date in judecata au facut recurs. Primaria a castigat si la Curtea de Apel Cluj in noiembrie 2008, dar motivarea sentintei a intrat oficial si a fost inregistrata la Primarie abia in cursul zilei de 26 ianuarie.