boc_emil2.jpgPrimul-ministru Emil Boc a semnat, miercuri, deciziile de eliberare din funcţie a 17 secretari de stat din ministere, Guvernul hotărând şi eliberarea din funcţie a 35 de subprefecţi din întreaga ţară. Potrivit premierului Emil Boc, Guvernul va reduce la 32 numărul de secretari de stat din ministere, din 57 de posturi, câte erau prevăzute în schemele iniţiale.

„Din 57 de secretari de stat din ministere, din care 7 vacante, rămân 32 de posturi. Am semnat deja deciziile de eliberare din funcţie pentru 17 secretari de stat şi doi subsecretari de stat”, a declarat Boc, după şedinţa de guvern. Potrivit acestuia, eliberarea din funcţie a unui secretar de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor se va face doar după aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

De asemenea, la prefecturi, Guvernul a hotărât ca fiecare instituţie din ţară să aibă un singur post de subprefect, în loc de doi, cu excepţia Capitalei, unde vor rămâne doi subprefecţi, din trei câţi sunt în prezent încadraţi. „La nivelul prefecturilor, începând de astăzi, fiecare prefectură cu excepţia Bucureştiului, va avea un subprefect, în loc de doi. Din 85 de posturi de subprefecţi, din care 7 vacante, rămân 43 de posturi”, a spus Boc.

În urma restructurărilor din ministere, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) vor pleca trei secretari de stat: Tudor Şerban, care coordona domeniile energiei şi resurselor minerale, secretarul de stat Maria Pârcălăbescu, care se ocupa de comerţ exterior, şi Irinel Cristu, care coordona domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediul de afaceri. Din Ministerul Finanţelor Publice, va pleca secretarul de stat Graţiela Iordache.

Din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vor pleca doi secretari de stat: Sorin Munteanu şi Tanczos Barna, care va fi numit secretar de stat la Ministerul Agriculturii, în locul lui Peter Andrei Haschi. De asemenea, de la MDTR va pleca şi subsecretarul de stat Ion Sterian. De la Ministerul Agriculturii, în afară de Haschi, va pleca secretarul de stat Dănuţ Apetrei.


De la Ministerul Muncii va pleca secretarul de strat Dumitru-Nicu Cornoiu. De la Ministerul Afacerilor Externe vor fi eliberaţi din funcţie secretarul de stat Bogdan Mazuru, care va pleca ambasador la Paris, şi Călin-Radu Ancuţa. De la Ministerul Administraţiei şi Internelor vor fi eliberaţi din funcţie doi secretari de stat: Marius Tiberiu Martinescu – coordonator al reformei administraţiei publice, şi chestor Irina Alexe – care se ocupa de relaţia cu Parlamentul.

Un alt treilea secretar de stat va putea fi eliberat din funcţie doar cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Tot de la MAI va pleca şi subsecretarul de stat pentru comunităţile locale Liviu Grădinaru. De la Ministerul Justiţiei va pleca secretarul de stat Rodica Constantinovici. De la Ministerul Transporturilor, vor fi eliberaţi din funcţie doi secretari de stat: Marin Anton, care va fi numit la Ministerul Mediului, şi Gheorghe Popa.


De la Ministerul Mediului vor pleca secretarii de stat Mircea-Ioan Cotoşman şi Dan Cârlan. De la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, va pleca secretarul de stat Cătălin Baba, care îl va înlocui în funcţia de secretar de stat în cadrul Aparatului de lucru al prim-ministrului pe Călin Hinţea, care a demisionat din motive personale. Au mai rămas patru ministere la care nu au intervenit modificări, întrucât nu aveau decât câte doi secretari de stat sau chiar unul singur: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale – care au câte doi secretari de stat -, şi Ministerul Culturii, care are un singur secretar de stat. AGERPRES