Guvernul a aprobat, pe 14 septembrie, proiectul de lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege stabileşte cadrul juridic şi instituţional necesar în vederea interzicerii în România a achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus cu provenienţă din Federaţia Rusă.

Guvernul precizează că, în cazul în care există deja astfel de servicii deja achiziţionate şi/sau instalate, acestea vor fi deconectate şi/sau dezinstalate, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autorităţii pentru Digitalizarea României, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

„Măsura a fost luată în contextul în care specialiştii avertizează că prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti. Tendinţa tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este de a emite recomandări sau acte normative care impun propriilor instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele care provin direct sau indirect din Federaţia Rusă, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic”, se arată în comunicat.

Potrivit Executivului, măsura este una temporară, în acord cu regulile prevăzute de art. 53 din Constituţie, şi produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că Guvernul va solicita procedură de urgenţă pentru acest proiect de lege în Parlament. AGERPRES