nicolaescu_eugen_2008.jpgMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta care prevede transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale.

„Cu alte cuvinte, descentralizarea sistemului sanitar, o tinta a reformei initiate in 2005, incepe sa se realizeze. Prin descentralizarea sistemului sanitar oferta de servicii medicale se va realiza in concordanta cu nevoile reale ale comunitatii, iar autoritatile administratiei publice locale vor fi implicate nemijlocit in imbunatatirea adresabilitatii si accesibilitatii serviciilor medicale”, a precizat Nicolaescu.

Acesta a afirmat ca prin descentralizare va creste rolul administratiei publice locale in implementarea programelor de sanatate. Potrivit lui Nicolaescu, principalele prevederi ale ordonantei se refera la descentralizarea integrala a asistentei medicale comunitare, a asistentei medicale scolare, a activitatii mediatorilor sanitari, a managementului unor unitati sanitare cu paturi, si a unor activitati de avizare si autorizare.

Totodata, acesta a afirmat ca o prevedere importanta a ordonantei este demararea in Bucuresti a unui program pilot, care se va desfasura timp de un an, in care spitalele vor fi transferate catre autoritatile locale, in speta catre CGMB. Exceptie vor face spitalele de urgenta care vor ramane in administrarea Ministerului Sanatatii. In functie de rezultate, proiectul se va extinde la nivelul intregii tari.

”Se va transfera catre CGMB managementul asistentei medicale acordate in unele unitati spitalicesti cu paturi din categoriile: spitale comunale, centre de sanatate, spitale orasenesti, spitale municipale, unitati spitalicesti cu paturi din Bucuresti si din municipiile resedinta de judet”, a spus ministrul. Nicolaescu a aratat ca programul va fi operabil incepand cu 1 ianuarie 2009, iar pana atunci Guvernul va aproba, printr-o hotarare, normele si lista spitalelor care vor fi preluate de CGMB.

”In Bucuresti, creste rolul si importanta CGMB in ceea ce inseamna organizarea si functionarea asistentei medicale spitalicesti in exercitarea atributiilor de coordonare a acestor domenii la nivelul Capitalei”, a precizat Nicolaescu. Pentru realizarea competentelor descentralizate se vor asigura transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale prin bugetul MSP, a mai spus Nicolaescu.