Guvernul a aprobat o ordonanţă pentru sprijinirea administraţiei publice locale să realizeze proiecte din fonduri europene

Guvernul a aprobat, în şedinţa de pe 23 august, o ordonanţă prin care se asigură sprijin autorităţilor publice locale să realizeze proiecte finanţate din fonduri europene, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, precizând că actul normativ a fost promovat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

“Prin acest act normativ, Guvernul sprijină autorităţile publice locale să realizeze proiecte finanţate din fonduri europene. Este vorba despre un mecanism de sprijin, care permite unităţilor administraţiei publice locale să acceseze, în cursul acestui an, (…) împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei. Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a precizat că aceste împrumuturi vor putea fi contractate de autorităţile publice locale, instituţiile publice finanţate integral din bugetul local, spitale publice din reţeaua administraţiei publice locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitare. “Prin această măsură este stimulată (…) atragerea de fonduri europene pentru finanţarea proiectelor locale de infrastructură – apă-canalizare, şcoli, spitale sau drumuri”, a arătat Nelu Barbu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, rata de dobândă este ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă, în funcţie de scadenţa împrumuturilor. “Perioada de rambursare (…) este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral. Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018”, a mai arătat Nelu Barbu.

Potrivit unui comunicat al MDRAP, marja se stabileşte astfel: 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv; 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv; 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani, inclusiv.

“Rambursarea se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi”, se spune în comunicat.

MDRAP mai arată că unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune documentaţia la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. “Măsurile contribuie la îndeplinirea priorităţii majore a Guvernului privind îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din programele naţionale”, se mai arată în comunicat. AGERPRES