Guvernul a aprobat o noua rectificare bugetara

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, ca urmare a cresterii veniturilor, urmand sa se directioneze fonduri catre o serie de sectoare care au nevoie de mai multi bani, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Subliniind ca deficitul bugetar este mentinut in indicatorii prevazuti, primul-ministru a precizat ca banii vor fi orientati si catre o serie de proiecte de asistenta sociala, care nu au prevazute fondurile necesare pentru punerea in practica.

Guvernul a adoptat, printr-o Ordonanta de Urgenta, cea de-a doua rectificare a bugetului pe 2007, cele mai importante sume fiind alocate pentru asigurarea fondurilor necesare platii drepturilor de asistenta sociala, majorarii bugetelor locale si finantarii serviciilor medicale si medicamentelor. Pentru anul in curs, este prognozat un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

Bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse va creste cu suma de 1.385 de milioane lei, banii fiind destinati platii pensiilor agricultorilor, majorate incepand cu 1 septembrie, platii drepturilor persoanelor cu handicap si a ajutoarelor pentru incalzire.

Bugetele locale vor fi majorate cu 1.505,2 milioane lei, primite prin transfer de la bugetul de stat pentru finantarea unor cheltuieli de capital ale unitatilor de invatamant preuniversitar, compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibili, acordarea ajutorului la incalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri si finantarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate va fi majorat cu 422,5 milioane de lei, in principal pentru finantarea serviciilor medicale si medicamentelor.

Ministerul Internelor si Reformei Administrative va beneficia de fonduri suplimentare in suma de 865,3 milioane lei pentru finantarea, in principal, a drepturilor salariale si a pensiilor politistilor, precum si pentru acoperirea sumelor reprezentand compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibilii utilizati la producerea energiei termice furnizate populatiei prin sisteme centralizate.

Bugetul Ministerului Economiei si Finantelor va primi o suplimentare de 525,5 milioane lei, in principal pentru acordarea subventiilor pe produse si protectie sociala acordate Companiei Nationale a Huilei Petrosani, a subventiilor pentru executarea lucrarilor de conservare si mentinere in siguranta a minelor, precum si pentru acoperirea cheltuielilor de investitii ale firmelor in asigurarea productiei de apa grea in vederea punerii in functiune si completarea necesarului tehnologic la unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu peste 386 milioane lei, dintre care 200 milioane lei pentru proiecte de infrastructura si 186 milioane lei pentru CFR Calatori. Cele 186 milioane lei erau destinate initial pentru achizitionarea a doua aeronave Airbus, dar in sedinta de Guvern s-a decis schimbarea destinatiei acestor fonduri.

Ministerului Justitiei va primi o suplimentare cu 347,9 milioane lei pentru plata drepturilor castigate prin hotarari judecatoresti executorii care au ca obiect diferite litigii de munca (prime de vacanta, spor de vechime in munca, spor de anticoruptie). Fondurile vor fi destinate, de asemenea, pentru asigurarea drepturilor salariale si finantarea cheltuielilor curente ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Bugetul Serviciului Roman de Informatii va creste cu 143,4 milioane lei pentru plata unor drepturi de asistenta sociala recalculate ca urmare a majorarii coeficientilor de ierarhizare a soldelor de functie, respectiv a salariului pentru functia indeplinita, ce constituie baza de calcul la stabilirea pensiilor, precum si pentru acoperirea cheltuielilor cu lucrarile de investitii aferente proiectelor prioritare ale SRI.

O suplimentare de 59,9 milioane de lei va fi destinata Ministerului Afacerilor Externe pentru plata primelor de vacanta potrivit hotararilor judecatoresti ramase definitive din perioada 2001-2006. O parte din aceste fonduri va fi utilizata pentru acoperirea costurilor generate de numarul de posturi suplimentare pentru organizarea la Bucuresti, in 2008, a summit-ului NATO, precum si pentru plata chiriilor aferente spatiilor de lucru si locuit folosite de misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale si a contributiilor la organisme internationale, inclusiv la bugetul NATO.

Pentru Ministerul Culturii vor fi alocate suplimentar 74,2 milioane lei. Banii vor fi folositi pentru finantarea lucrarilor de conservare a monumentelor, lucrarile de constructii si reparatii la unele lacasuri de cult si la Ansamblul Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet. O parte din fonduri va fi destinata pentru achizitia de imobile, prin exercitarea dreptului de preemptiune a statului, pentru institutiile de cultura care lucreaza in spatii inchiriate si retrocedate.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara va primi suma de 36 milioane lei pentru actiuni de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, precum si pentru identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor. Academia Romana va primi 34 milioane lei reprezentand, in principal, drepturi salariale si sume pentru plata sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei.

Bugetul Cancelariei Primului-Ministru va fi suplimentat cu 32 milioane lei pentru cheltuielile de intretinere si functionare a aparatului propriu, plata evaluatorilor dosarelor de despagubiri civile, realizarea de catre structurile sportive subordonate a programelor de pregatire pentru participarea sportivilor la competitiile oficiale, dotarea cu aparatura a laboratorului de testare al Agentiei Nationale Antidoping si plata rentei viagere acordata sportivilor.
Fondul de rezerva bugetara va fi majorat cu 200 milioane de lei pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute care pot sa apara pe parcursul anului bugetar.

Rectificarea bugetului pe anul 2007 este determinata de rezultatele executiei bugetare pe primele sapte luni ale anului, caracterizata de tendinta crescatoare a veniturilor datorata evolutiilor macroeconomice si imbunatatirii colectarii impozitelor.

Evolutia executiei bugetare pe primele sapte luni releva o imbunatatire a incasarilor la nivelul bugetului general consolidat, fapt ce a favorizat aparitia unui sold pozitiv reprezentand 0,5% din PIB.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, veniturile bugetului general consolidat s-au majorat cu 18,3% in termeni nominali si cu 0,7 puncte procentuale ca pondere in PIB. Dinamica nominala cea mai accentuata se constata la veniturile bugetare aplicate castigurilor din munca si capital, care s-au majorat in cazul impozitului pe profit cu 36,8% fata de incasarile perioadei corespunzatoare din 2006 si cu 48,2% la impozitul pe venit. Cheltuielile bugetului general consolidat reprezinta 17,7% din produsul intern brut si sunt superioare celor aferente anului precedent cu 26,9%.