Executivul a aprobat, printr-o hotarare, modelele Registrului declaratiilor de avere si al Registrului declaratiilor de interese, a informat Biroul de presa al Guvernului. Cele doua tipuri de registre vor fi utilizate pentru pastrarea evidentei declaratiilor de avere si de interese ale persoanelor care au obligatia de a depune, potrivit legii, acest tip de documente.
Potrivit Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), persoanele desemnate sa implementeze prevederile legale privind declaratiile de avere si interese au obligatia de a le evidentia in registre speciale, cu caracter public, al caror model se stabileste prin hotarare de guvern. Registrele vor contine date precum: numarul de inregistrare al declaratiei de avere, data depunerii – anul, luna si ziua – numele si prenumele declarantului, functia detinuta, actul de identitate, precum si daca vor interveni schimbari in declaratia de avere/interese.

Actul normativ stabileste ca registrele declaratiilor de avere, respectiv de interese vor avea dimensiunile de 210×297 landscape si vor contine cate 50 de file, respectiv 100 de pagini. Coperta Registrului declaratiilor de avere va fi de culoare rosie, cea a Registrului declaratiilor de interese va avea culoarea albastra, textul de pe copertile celor doua tipuri de registre urmand sa fie tiparit cu litere de culoare alba.

Potrivit Legii nr. 144/2007, declaratiile de avere si cele de interese se depun dupa cum urmeaza: de presedintele Romaniei, consilierii prezidentiali si consilierii de stat – la persoana desemnata de seful Cancelariei Administratiei Prezidentiale; presedintii camerelor Parlamentului, deputatii si senatorii – la persoana desemnata de secretarul general al Camerei din care acestia fac parte; primul-ministru, membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat si asimilatii acestora, precum si consilierii de stat din aparatul de lucru al primului-ministru – la persoana desemnata de secretarul general al Guvernului; membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorii, procurorii, asistentii judiciari si magistratii-asistenti – la persoana desemnata de secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii; membrii Consiliului National de Integritate, precum si presedintele si vicepresedintele ANI – la persoana desemnata de secretarul general al Senatului; consilierii judeteni si consilierii locali, precum si primarii si viceprimarii – la persoana desemnata de secretarii unitatilor administrativ-teritoriale respective; prefectii si subprefectii – la persoana desemnata de secretarul cancelariei prefectului; alte categorii de persoane prevazute de lege – la persoana desemnata de seful compartimentului de resurse umane sau, dupa caz, de seful secretariatului din cadrul autoritatilor publice, institutiilor publice sau unitatilor din care fac parte.