Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat că va semna săptămâna aceasta contractul de finanţare pentru pârtia de schi din Masivul Rarău, după ce Guvernul a alocat întreaga sumă, de 7,55 milioane de lei, necesară finalizării lucrărilor. ”Banii au venit şi am dat ordin de începere a lucrărilor. În trei luni lucrarea ar urma să fie finalizată’, a arătat Negură.

Potrivit primarului, de la bugetul local s-a alocat pentru această investiţie suma de 200.000 de lei, pentru obţinerea avizelor de la ISCIR, omologare, dar şi pentru studiul în vederea organizării licitaţiei pentru administrarea pârtiei.

Mihăiţă Negură a subliniat că mai sunt de asfaltat parcările, de finalizat lacul de acumulare pentru asigurarea apei necesare pentru zăpada artificială, de montat stâlpii de iluminat şi tunurile de zăpadă, precum şi de stopat o alunecare de teren de la mijlocul pârtiei.

Totodată, Negură a precizat că pentru al doilea tronson al pârtiei, de 1,4 kilometri, finanţarea necesară este de şase milioane de euro, dar trebuie mai întâi ca zona respectivă să fie scoasă din aria protejată.

Investiţia la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc trebuia finalizată la sfârşitul anului 2012, dar a fost sistată din cauza lipsei finanţării, după ce s-a executat peste 80% din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la jumătatea anului 2012.

Lucrările au fost reluate în septembrie 2016, fiind asigurată o finanţare de 4 milioane de euro din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism, gradul de execuţie fiind în prezent de 95%.

Traseul pârtiei de schi va fi începând de la cota 1.564 de metri pe o distanţă de 4.400 de metri, până la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

Transportul pe cablu se va face cu un sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară.

Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, iar cel de-al doilea, de 1,4 kilometri. AGERPRES