Gura Humorului, între turismul cultural și ecumenic și City App pentru informare inteligentă

Așezat în centrul geografic al județului Suceava, la 36 km de Suceava, înconjurat de obcini acoperite cu păduri de foioase și rășinoase, cu un climat blând și reconfortant, orașul Gura Humorului este una dintre cele mai importante zone turistice ale ținutului de poveste numit Bucovina. Odată cu intrarea în era modernă a tehnologiei, orașul a făcut primii pași în ceea ce se numește implementarea conceptului de “Smart City”, prin dezvoltarea CityApp, cu ajutorul căreia s-au realizat reduceri semnificative pe partea de promovare clasică a atracțiilor turistice din zonă.

Turismul cultural și ecumenic din inima Sucevei
Localitatea Gura Humorului este cunoscută încă din secolul al XIX-lea pentru calitățile deosebite ale apei și ale aerului, localitatea fiind o adevărată stațiune climaterică, trăsătură păstrată până târziu, în perioada interbelică. În decursul anilor și până în prezent, Gura Humorului a devenit un pol al turismului cultural și ecumenic bucovinean. Locuri de o frumusețe aproape ireală ascund și, în același timp, dezvăluie călătorului edificii peste care timpul a trecut cu blândețe și eleganță.

Botezată “Capela sixtină a estului european”, Mânăstirea Voroneț, construită în anul 1488, își etalează frumusețea sclipitoare și culoarea unică a albastrului său unic în lume. De asemenea, la 5 km de centrul orașului Gura Humorului găsim Mânăstirea Humor, ridicată în anul 1530, cu frescele sale exterioare unice și irepetabile.

În centrul localității poate fi vizitat Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, o reprezentare a universului spiritual al satului bucovinean din secolul XIX. Muzeul găzduiește și galeria de artă “George Cotoș”.

Gura Humorului este situat pe traseele care duc și către alte lăcașuri sfinte, ale căror fresce exterioare sunt incluse sub patronajul UNESCO: Moldovița, Sucevița, Arbore și Pătrăuți.

La nivel de ofertă turistică, localitatea din inima Moldovei excelează printr-o serie de atracții. Unele dintre acestea sunt pârtiile de schi Șoimul. Vorbim despre Șoimul I — un traseu mediu spre dificil, cu o lungime de aproximativ 1,5 km, 283 de metri diferență de nivel, prevăzut cu tunuri de zăpadă artificială și instalație de telescaun și despre Șoimul II — nivel ușor, cu o lungime de aproximativ 500 de metri și 60 de metri diferență de nivel, prevăzută cu tunuri de zăpadă artificială și instalație de teleschi.

În plus, datele Primăriei Gura Humorului, transmise AGERPRES, arată că pe lista atracțiilor turistice ale zonei se mai află: Complexul de Agrement Ariniț situat în Parcul Dendrologic Ariniș, Escalada Parc de Aventuri (cu șapte trasee cu grade crescătoare de dificultate), Centrul de Agrement și Terapie Naturistă Pyramia (cu apă sărată, reglare energetică prin efectul de piramidă, baie aburi și hidromasaj), Rezervația Naturală Piatra Pinului și Șoimului unde se află și grota lui Daniil Sihastru.

City App Gura Humorului, în tendințele “Smart” ale turiștilor
De la așezămintele de cult și atracțiile naturale ale zonei, Gura Humorului și-a bifat în portofoliu și modernul zilelor noastre. Odată cu nevoile de tip smart, cel puțin ale celor care vizitează întinderea din Bucovina, autoritățile locale au reușit să implementeze o primă aplicație inteligentă, denumită City App Gura Humorului. Aplicația este destinată cu precădere turiștilor care au nevoie de informații pentru a se deplasa mai ușor în oraș. Aceasta este structurată pe categorii de interes: cazare, obiective turistice, sport și agrement, restaurant și baruri, servicii publice, economie, cumpărături, turism, comunicate de presă, calendar evenimente și transport.

“Aplicația mobilă a orașului este un proiect bazat pe informarea potențialilor turiști, creșterea fluxului de consumatori de servicii turistice și a circuitelor culturale. Am luat decizia ca Orașul Gura Humorului să fie mai accesibil prin aplicația de mobil City app, având în vedere faptul că majoritatea tinerilor posedă telefoane de tip smartphone care combină funcțiile de telefon, acces la Internet, localizare, foto și video, și în condițiile creșterii impresionante a numărului de căutări de pe mobil a destinațiilor turistice. Această tehnologie a dus la reduceri semnificative pe partea de promovare clasică a atracțiilor turistice din zonă”, a declarat, pentru AGERPRES, Marius Ioan Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului.

City App este un proiect finanțat din fonduri locale proprii și s-a derulat în parteneriat cu societatea Schubert & Franzke SRL.

Pe de altă parte, pe întreg parcursul anului trecut, Primăria orașului Gura Humorului a derulat un amplu proiect de strângere de date și informații cu privire la toate tipurile de transport în vederea realizării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, studiu impus de Uniunea Europeană și necesar accesării de fonduri nerambursabile în perioada 2014-2020.

“Obiectivul general al acestui Plan vizează un sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, proiectat să promoveze dezvoltarea economică și teritorială incluzivă din punct de vedere social și să asigure o calitate ridicată a vieții în zona urbană analizată”, se menționa în anunțul de consultare publică, postat în luna august 2016 pe site-ul primăriei localității.

În ceea ce privește protecția mediului înconjurător, autoritățile din Gura Humorului au pus la punct Registrul local al spațiilor verzi aparținând domeniului public al orașului. Registrul este accesibil publicului în format electronic, fiind totodată disponibil la Serviciul Tehnic — compartiment Protecția Mediului din cadrul Primăriei, unde se primesc și eventuale observații sau solicitări de informații suplimentare.

Din datele cuprinse în acest documentul consultat de AGERPRES reiese faptul că, la ora actuală, în Gura Humorului suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor se situează la 14,09 mp. În același timp, cea mai mare suprafață de spațiu verde din localitate (33% din total) este reprezentantă de terenurile libere neproductive din intravilan degradate, iar cu procentaje de 2% și 3% se găsesc scuarurile și parcurile.

Momentan, Gura Humorului se află în plină dezvoltare atunci când vorbim despre soluții inteligente, iar planurile edilitare ale autorităților locale promit o dezvoltare în ritm crescut. AGERPRES