Grupuri de lucru comune Bucureşti – Tokyo în domeniile consolidării clădirilor cu risc seismic şi reducerea poluării

Managementul situaţiilor de urgenţă şi al traficului, punerea în siguranţă a clădirilor cu risc seismic şi două evenimente sportive majore care se vor desfăşura în 2020 – Jocurile Olimpice de Vară 2020 de la Tokyo şi găzduirea, la Bucureşti, a unor meciuri din campionatul european de fotbal EURO 2020 – au fost principalele teme ale discuţiilor care au avut loc pe 24 octombrie la sediul Guvernului Metropolitan din capitala niponă, între primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Yuriko Koike, primar general şi guvernator al metropolei Tokyo, care cuprinde peste 20 de unităţi administrative şi are mai mult de 14 milioane de locuitori.

Conform unui comunicat transmis presei, cei doi oficiali au convenit să pună bazele unei colaborări pe termen lung, prin constituirea unor grupuri de lucru comune în domeniile reabilitării clădirilor cu risc seismic, managementul situaţiilor de urgenţă şi reducerea poluării.

“După două zile de întâlniri cu înalţi oficiali din Tokyo, pot spune că această metropolă reprezintă, pentru Bucureşti, un model de bune practici în cel puţin două direcţii: proiectele de reducere a consecinţelor cauzate de producerea cutremurelor şi managementul traficului. Deşi Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic, în ultimii 27 de ani autorităţile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, suma alocată fiind de un milion de euro pe an. În ultimii ani, am reuşit să restartăm programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic prin reorganizarea proiectelor de acest tip şi alocări financiare substanţiale: doar anul acesta am alocat 10 milioane de euro, iar ca rezultat avem în lucru, în acest moment, peste 41 de clădiri. Majoritatea clădirilor aflate în consolidare sunt construite în perioada anilor 1900, se află în centrul Bucureştiului, o parte dintre ele fiind monumente istorice”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a adăugat că, dat fiind faptul că traficul urban este unul dintre cei mai importanţi factori de poluare a aerului, a prevăzut măsuri de reducere a traficului în Planul Integrat privind Calitatea Aerului, care stipulează limitarea circulaţiei maşinilor poluante.

“Ca primă măsură concretă, am iniţiat Programul de eco-vouchere, prin care ne dorim să eliminăm din trafic maşinile cu grad ridicat de poluare, lansarea având loc chiar zilele acestea. Cetăţenii care îşi casează maşinile vechi vor primi vouchere de aproximativ 2.000 de euro, cu care pot achiziţiona fie electronice şi electrocasnice, fie alte maşini nepoluante. Peste 5.000 de vouchere vor fi distribuite”, a menţionat Firea.

Primarul general al Bucureştiului a susţinut că, anul acesta, actuala administraţie a finalizat şi a operaţionalizat cel mai modern Centru municipal pentru managementul situaţiilor de urgenţă, care reuneşte toate instituţiile implicate în coordonarea şi gestionarea intervenţiilor în astfel de cazuri.

La rândul său, guvernatorul Yuriko Koike şi-a manifestat deschiderea pentru colaborarea cu Bucureştiul şi a apreciat că, având în vedere gradul ridicat de risc seismic al Tokyo, principală preocupare a Guvernului Metropolitan este, în acest moment, de a continua acele proiecte prin care să minimizeze riscurile la care este expusă populaţia în caz de producere a unui seism major (de peste 6,7 grade pe scara Richter), cum ar fi asigurarea suplimentară, prin anumite tehnologii, a podurilor şi pasajelor, a şcolilor, spitalelor şi centrelor medicale sau ignifugarea imobilelor din lemn din anumite cartiere rezidenţiale. Conform guvernatorului Koike, colaborarea populaţiei în astfel de situaţii este esenţială, în acest sens fiind derulate campanii de conştientizare, educare şi informare a locuitorilor.

În ceea ce priveşte managementul traficului, guvernatorul metropolei Tokyo a arătat că, pe lângă proiecte de infrastructură, măsurile aplicate se concentrează pe scăderea poluării, prin înlocuirea treptată a parcului de mijloace de transport în comun cu vehicule electrice sau care folosesc propulsia cu hidrogen.

La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au făcut un schimb de cadouri simbolice. Gabriela Firea i-a oferit guvernatorului Yuriko Koike o ie românească, drept simbol al aniversării, în România, în acest an, a Centenarului Marii Uniri şi un telefon vechi, în contextul în care, la Tokyo, medaliile pentru sportivi sunt confecţionate din componente care provin din aparate uzate, în cadrul unei campanii de protecţie a mediului. Firea a primit din partea oficialului nipon un model identic cu medaliile oferite în prezent în cadrul competiţiilor sportive de la Jocurile Olimpice. AGERPRES