Gradul de indatorare al autoritatilor locale ar putea creste la 25%

Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Administratiei si Internelor au cazut de acord asupra cresterii nivelului gradului de indatorare al autoritatilor locale la 25%, a declarat secretarul de stat in MFP Jakkab Istvan.
El a spus ca in prezent gradul de indatorare al autoritatilor locale este de 20%. “Chiar daca cresterea de 5 procente nu pare mult, noi zicem ca 25% le va permite autoritatilor locale sa ia credite mai mari”, a argumentat Jakkab Istvan. Secretarul de stat a precizat ca exista in acest sens un proiect de hotarare de guvern, care va fi adoptat in 2-3 saptamani.

Reprezentantul MFP nu s-a aratat de acord cu scutirea autoritatilor locale de la plata TVA pentru investitiile din fonduri proprii in cadrul proiectelor europene, pe motiv ca aceasta taxa trebuie sa fie general valabila pentru toti. Jakkab Istvan a precizat ca in Parlamentul European s-a facut o alta propunere, care, daca ar fi acceptata, ar permite rambursarea TVA-ului catre primariile co-finantatoare ale unor proiecte ISPA, PHARE sau SAPARD.