Cele 100 de primării bihorene vor avea la dispoziţie, timp de cinci ani cel puţin, un ghişeu unic în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Bihor, constituit în premieră la nivel naţional, după modelul practicat în majoritatea statelor Uniunii Europene, pentru obţinerea avizelor necesare în vederea depunerii proiectelor din fonduri nerambursabile.

„Ghişeul unic în judeţul Bihor pentru obţinerea avizelor necesare proiectelor europene” este unul dintre rezultatele proiectului omonim, a cărui conferinţă de închidere a avut loc joi, în Băile Felix, în prezenţa prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea, a preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţârle, partenerilor din regiunea de Nord Vest din cadrul instituţiilor prefectului din judeţele: Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, reprezentanţilor celor 100 de primării bihorene, ai 30 de servicii publice deconcentrate şi alţi invitaţi.

Potrivit managerului de proiect, Emil Berdie, ghişeul unic, amenajat în clădirea prefecturii, va deservi şase reprezentanţi ai unor servicii publice deconcentrate care eliberează avize necesare proiectelor europene: Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Bihor (ITCSMS) Bihor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Bihor şi Administraţia Naţională ‘Apele Române’ Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Solicitanţii de avize vor avea astfel posibilitatea să depună documentele necesare şi să primească dintr-un singur loc mai multe avize necesare şi într-o perioadă de timp redusă cu 25%. Dacă înainte avizele se obţineau în 10-30 de zile, prin ghişeul unic acestea se vor elibera în 5-10 zile.


Managerul de proiect a declarat, pentru AGERPRES, că echipa proiectului intenţionează să deschidă, în perioada următoare, ghişeul unic şi pentru agenţii economici şi persoanele fizice, dar această extindere necesită, în prealabil, anumite studii de specialitate. Proiectul ghişeului unic iniţiat de Instituţia Prefectului Bihor a urmărit îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice oferite cetăţenilor, un domeniu prioritar de intervenţie atât în România, cât şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene. S-a desfăşurat pe parcursul a 18 luni (17 noiembrie 2009 – 22 aprilie 2011), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, având o valoare totală de 255.843,00 lei.


Pe lângă dotarea şi deschiderea ghişeului unic, în această perioadă au mai fost organizate schimburi de bune practici între Instituţiile Prefectului din zona de N-V şi s-a elaborat, editat (în 100 de exemplare) şi distribuit în ţară un ‘Manual al bunelor practici’ cu cele mai bune idei aplicate în administraţia publică din aceste judeţe de nord vest; s-a realizat o Reţea a experţilor de modernizare din Regiunea de Nord-Vest ‘REM NV’ care să asigure sustenabilitatea proiectului şi au fost instruiţi 100 de reprezentanţi ai primăriilor în privinţa modului de funcţionare a ghişeului unic. De asemenea, în baza acordului de parteneriat cu prefecturile partenere, ghişeul unic pentru obţinerea avizelor necesare proiectelor europene, constituit în premieră la nivel naţional, a fost promovat ca model de bună practică în Regiunea de Nord Vest. AGERPRES