Gheorghe Ştefan: “Trăim în secolul vitezei şi instituţiile trebuie să se adapteze noilor cerinţe”

stefan_gheorghe1.jpgPrimarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a acordat un interviu Agerpres, la finalul primului an din actualul mandat. Democrat-liberalul Gheorghe Ştefan este la al treilea mandat consecutiv de edil, el fiind primar în Piatra Neamţ din 2004.

Gheorghe Ștefan amintește despre proiectele municipale derulate cu fonduri europene, despre amplele lucrări de infrastructura finalizate sau aflate în curs de derulare și despre eforturile continue pentru intorducerea municipiului Piatra Neamț în circuitul turistic internațional.

– Dintre proiectele cu care aţi câştigat actualul mandat, câte s-au realizat şi care au fost greutăţile întâmpinate? Care sunt obiectivele pentru perioada următoare?

– Unul dintre argumentele majore din campania electorală au fost banii europeni atraşi în municipiul Piatra Neamţ. Fondurile atrase de Primăria Piatra-Neamţ sunt de aproximativ 83 milioane de euro. Astfel, majoritatea proiectelor din actualul mandat au fost continuarea celor din mandatul anterior de primar. Fondurile europene se regăsesc în proiecte de infrastructură, cum ar fi străzile Cetatea Neamţului, 1 Decembrie şi Petru Movilă, podul peste pârâul Cuiejdi ce a fluidizat traficul în zona centrală a municipiului şi totodată oferă o sută de locuri de parcare. De asemenea, vorbim de proiectele de reabilitare şi punere în valoare a unor zone din municipiu. Aici mă refer la zona Curţii Domneşti şi la ansamblul de clădiri din această zonă, proiecte ce au atras aproximativ 14.000.000 de euro. O altă componentă importantă a strategiei de dezvoltare a municipiului Piatra Neamţ o reprezintă proiectele de pe masivul Cozla.

Piatra Neamţ avea nevoie şi de infrastructură socială! În acest sens au fost construite cu finanţare nerambursabilă trei centre sociale, unul pentru persoane vârstnice, unul pentru copii şi altul pentru tinerii proveniţi din familii defavorizate social. Când vorbim de infrastructura socială trebuie să amintesc şi de cele 650 de familii care s-au mutat în case noi. în cartierele Văleni, Izvoare şi Nufărului.

– Ce puteţi spune despre infrastructură, referitor la situaţia drumurilor, a reţelelor de apă şi canalizare, gropile ecologice? Aveţi proiecte finalizate sau în derulare?

– În primul mandat (2004 – 2008) am inaugurat primul program ISPA de management al gunoiului selectat din România. Sistemul este asemănător cu cel din Germania sau Franţa. Celula de depozitare a deşeurilor, prin modul de construcţie, nu permite pătrunderea substanţelor toxice în pânza freatică. Un alt proiect a fost cel de extindere a reţelelor de gaze naturale, fiind vorba de o extindere de 37 de kilometri pe străzile Cetatea Neamţului, General Dăscălescu, Petru Movilă şi cartierele Sarata, Vânători, Gara Veche şi Comuna din Paris. Reţeaua de apă potabilă a fost extinsă cu o lungime de 21 kilometri, au fost reabilitate patru staţii de repompare a apei şi au fost montate trei staţii de tratare cu clor a apei. De asemenea au fost montate 3.629 contoare de apă şi 715 hidranţi. Reţeaua de canalizare din municipiul Piatra-Neamţ a fost extinsă pe o lungime de 49 de kilometri, construindu-se opt staţii de repompare a apei uzate. Investiţia se dovedeşte a fi utilă pentru locuitorii oraşului, care se bucură de o apă potabilă de calitate. Staţia de epurare ce deserveşte municipiul Piatra-Neamţ a fost reabilitată şi modernizată pentru a îndeplini parametrii europeni in privinţa normelor de tratare a apei uzate.

– Aţi derulat şi programe de anvelopare a blocurilor?

– Da, şi putem vorbi de 49 de blocuri din municipiul Piatra Neamţ care au fost izolate termic. Acest lucru a condus la scăderea cheltuielilor la întreţinere şi îmbunătăţirea esteticii oraşului. Vreau să continuăm programul atunci când vor exista fonduri.

– Cum stă municipiul Piatra Neamţ în privinţa spaţiilor verzi, mai ales că se pune un accent tot mai mare în Uniunea Europeană din această privinţă?

– Un sondaj de opinie privind percepţia asupra calităţii vieţii, realizat în 75 de oraşe europene şi dat publicităţii în 2010, arată că în Piatra Neamţ aproape toţi repondenţii au fost de acord că trăiesc într-un oraş curat. Este vorba de un procent de 94%. Corelând, mai mult de 9 din 10 repondenţi au declarat că locuiesc într-un oraş curat şi aproximativ trei sferturi dintre ei s-au simţit aici întotdeauna în siguranţă. Eu cred că ceea ce spun pietrenii este elocvent şi nu lasă loc de alte comentarii.

– Aţi găsit soluţii pentru reducerea costurilor la căldură şi apă caldă la unităţile de învăţământ?

– Putem vorbi de 22 de grădiniţe, două colegii şi o şcoală generală care au beneficiat de noi capacităţi de producere a energiei termice prin valorificarea energiei solare. Proiectul a fost in valoare de 1,1 milioane euro şi a fost finanţat de Administraţia Fondului de Mediu. Acest proiect a dus la scăderea costurilor de întreţinere a unităţilor.

– Derulaţi proiecte pentru introducerea şi menţinerea municipiului Piatra Neamţ în circuitul turistic european?

– După cum bine ştiţi, municipiul Piatra Neamţ a fost, anul trecut, gazda celei de-a patra ediţii a Congresului European de Turism Rural. Consider ca a fost cel mai mare eveniment organizat la Piatra Neamţ. În urma evenimentului am primit un feedback pozitiv din partea participanţilor, ceea ce mă duce la ideea că Staţiunea Turistică Piatra-Neamţ îşi urmează paşii corecţi pentru a deveni un jucător important pe harta turismului din România.

– Cum se situează municipiul Piatra Neamţ în privinţa locurilor de parcare şi a spaţiilor de joacă?

– La ora actuală, municipiul Piatra-Neamţ dispune de aproape 16.000 de parcări de reşedinţă şi 1.333 parcări cu plata orară. În ultimii patru ani, au fost amenajate aproape 9.000 de locuri de parcare de reşedinţă şi peste 560 de locuri de parcare cu plata orară. Pentru copii, au fost amenajate 25 de noi spaţii de joacă în toate cartierele municipiului. De asemenea, în celelalte 24 de spaţii deja existente s-au executat lucrări de reparaţii, modernizare şi extindere.

– Comunicarea cu cetăţenii funcţionează? Există programe de audienţă şi aveţi o comunicare pe reţelele de socializare?

– Prin proiectul “Inovaţie şi informatizare pentru cetăţeni şi mediul de afaceri” s-a creat un portal ce a înlocuit pagina de internet a Primăriei Piatra Neamţ. Cetăţenii pot beneficia de o serie de servicii publice din faţa calculatorului personal şi aici mă refer la programare de audienţe şi căsătorii, cereri de urbanism şi pentru autorizaţii de construcţie etc. Tot în cadrul acestui proiect sunt amenajate opt info-chioşcuri în toate zonele municipiului. Valoarea proiectului este de 1.374.000 euro, investiţia fiind finanţată de Uniunea Europeană. Trăim în secolul vitezei şi consider că şi instituţiile trebuie să se adapteze noilor cerinţe. AGERPRES