nichita_gheorghe_250.jpgRegionalizarea este un proiect foarte important pentru România, un proiect care ne permite să negociem mai multe fonduri europene pentru ţara noastră şi în special pentru regiuni, a declarat vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

„Ne permite să abordăm proiecte de investiţii foarte mari şi care să pună în evidenţă potenţialul economic al fiecărei zone, independent de Bucureşti. De asemenea, înseamnă şi o descentralizare importantă a administraţiei centrale şi o apropiere faţă de cetăţean. Sper ca acest proiect să nu creeze multe dispute între politicieni. În Europa se vede foarte clar că are beneficii importante, există asemenea exemple şi în Spania, Franţa, Italia şi multe alte ţări europene. Se vede foarte clar că după un număr de ani nu numai capitala ţării trebuie să se dezvolte ci trebuie să fie şi alţi poli de creştere economică şi în alte oraşe din ţară astfel încât să putem ridica nivelul de trai al cetăţenilor. Sper ca politicienii să facă treabă bună, să aibă mintea limpede, să gândească raţional şi inteligent pentru a face o regionalizare corectă”, a spus Gheorghe Nichita.

El şi-a exprimat speranţa ca Iaşiul să fie capitala viitoarei regiunii din care acesta face parte, menţionând în acest sens că „nu are sens de a căuta acum alte formule când avem una accesibilă la îndemână”. „Capitala regională trebuie să fie oraşul care să aibă toate structurile necesare unei capitale regionale, adică centre universitare puternice, aeroport regional, spital regional, instituţii regionale, şi personal calificat care să reprezinte regiunea ca şi o capitală. În ceea ce priveşte Iaşiul nu cred că există dubii în acest sens. Desigur, şi Piatra Neamţ, Bacăul, Suceava, sunt oraşe frumoase în Moldova însă atunci când vorbim de capitală regională trebuie stabilite şi respectate nişte criterii pentru că intrăm în competiţie cu celelalte regiuni şi capitale regionale din Europa”, a mai spus Gheorghe Nichita. AGERPRES