gheorghe nichita3.jpgPrimarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea va majora preţul gigacaloriei şi a acuzat totodată actuala guvernare că foloseşte agentul termic drept agent electoral pentru alegerile de anul viitor.

Primarul PSD a afirmat că, din primele calcule, preţul gigacaloriei va exploda în această iarnă, fără a preciza însă vreo sumă în acest sens. În opinia sa, majorarea preţului gigacaloriei la Iaşi nu este singulară în ţară, excepţii făcând administraţii locale conduse de democrat-liberali. Nichita a argumentat spunând că sunt primari PDL au anunţat ‘cu multă seninătate şi foarte mult succes revoluţionar’ că pot susţine subvenţia fără a primi bani de la Bucureşti.

‘Este dramatic pentru că agentul termic a devenit agent electoral, iar CET-urile au început să aibă culoare politică. (…) Cum este posibil ca oraşe precum Clujul sau Suceava să spună că nu vor mări preţul şi vor acorda subvenţii? Aceste două oraşe au bugetul de zeci de ori mai mic decât Bucureştiul. Mă întreb cum pot face un aşa efort financiar? Răspunsul e foarte clar: primesc finanţare de la Guvern prin artificii financiare. Din păcate, Iaşiul nu se înscrie printre oraşele ‘binecuvântate’ de guvern cu aceste artificii. Este clar că suntem constrânşi să tăiem din alte capitole şi obligaţii pe care le avem. De asemenea, suntem obligaţi să mărim preţul gigacaloriei”, a spus Nichita.

Primarul a adăugat că specialiştii municipalităţii lucrează la ‘o serie de simulări’, ţinând cont de noul număr de beneficiari ai subvenţiilor care va fi mai mare decât în anii trecuţi. Nichita a spus că decizia guvernului Boc de a tăia subvenţiile la energia termică l-a aruncat într-o dilemă ‘dramatică’ întrucât este nevoit să aleagă între cheltuirea bugetului Iaşiului doar pentru factura de încălzire şi să nu mai facă nimic în rest sau să ţină oraşul pe linia de plutire, caz în care o parte din populaţie va fi obligată să suporte facturi mai mari.

Conform edilului, Centrala Electro Termică (CET) Iaşi cheltuie 420 de lei pentru o gigacalorie, în timp ce gigacaloria aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice este de 316 lei, iar de la CET pentru populaţie gigacaloria este de 185 de lei. AGERPRES