La Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale se afla in lucru un set de masuri privind combaterea evaziunii fiscale in domeniu, precum si un Cod al Eticii Vanatoresti.
Ministrul Gheorghe Flutur a declarat ca printre masurile care se refera la combaterea evaziunii fiscale se numara obligativitatea licentierii, a certificarii silozurilor si a depozitelor agricole, marcarea painii pentru a se dovedi provenienta ei, dar si contorizarea morilor.

„Depozitele si silozurile trebuie sa fie certificate, pentru a sti exact ce au in ele, sa fie declarata cantitatea de grau care este stocata. Contorizarea morilor va insemna atat contorizarea consumului de curent electric, cat si a timpului de lucru”, a explicat Flutur, adaugand ca este necesara scoaterea la suprafata a economiei subterane. „Exista produse nedeclarate, se face paine care nu este fiscalizata”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, exista un calendar pentru aplicarea masurilor dupa consultarea consiliilor de produs, a procesatorilor, producatorilor si comerciantilor.

De asemenea, ministrul a spus ca viitorul Cod al Eticii Vanatoresti, care va fi cuprins in Legea Vanatorii, va avea reguli menite sa stopeze „carnagiile vanatoresti”. Conform acelorasi afirmatii, codul va prevedea clar faptul ca, daca vrei sa fii vanator, va trebui sa te lupti ca un vanator. „Nu trebuie, ca vanator, sa stai intr-un buncar de beton si sa tragi. Perioadele de vanatoare si linistea vanatului trebuie respectate si, de asemenea, pledam pentru conservarea faunei de vanatoare pe care o avem”, a explicat Ghoerghe Flutur, precizand ca „prioritatea nu este sa scoatem la vanzare aceasta fauna, cu o mare valoare, ci sa-i asiguram continuitatea”.

Ministrul si-a exprimat speranta ca noul cod sa fie adoptat in primavara anului viitor, dupa ce va fi supus dezbaterii publice la care au fost invitate ONG-uri si asociatiile de vanatori.