Gheorghe Flutur: “Grupuri mafiote fac presiuni pentru a se aduce grau din afara”

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur (foto), a declarat la Craiova, in cadrul unei intalniri avute la sediul Prefecturii cu primarii din Dolj, ca grupuri mafiote continua sa faca presiuni, inclusiv mediatice, pentru a se da drumul la importul de grau, in conditiile in care in Romania exista supraproductie.
”Romania are, in acest moment, aproape cinci milioane de tone de grau panificabil, in conditiile in care pentru productia interna noi avem nevoie de patru milioane de tone. Anumite grupuri mafiote si cercuri de interese fac presiuni, inclusiv mediatice, pentru a se da drumul la comenzi externe de grau. Stiu si cine sunt acestia – marii exploatatori din Insula Mare a Brailei, baroni din mai multe judete care prin intermediul firmelor lor au luat 60-70% din subventia de grau din aceste judete. Romania are suficient grau, inclusiv 1,2 milioane de tone din rezerva de anul trecut, si nu are nevoie de importuri. Anul acesta nu se va importa grau”, a spus Gheorghe Flutur.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca Romania nu a fost pregatita pentru supraproductia de grau din acest an, din care cauza a scazut pretul per kilogram. ”Anul trecut s-a cerut infiintarea a 2,5 milioane hectare de grau ca sa fie realizari. S-a obtinut o productie de 9 milioane de tone. Pentru consumul intern, Romania are nevoie de 4 milioane de tone, iar acum se pune problema ce facem cu celelalte 5 milioane de tone. Chiar daca au fost inundatii si o parte din aceasta productie este grau furaj, cel putin 63 la suta din productie este grau panificabil. Aceasta problema nu a fost luata in seama. S-au dat 5,5 miliarde lei pentru subventia la grau. Ne-am trezit ca a scazut pretul si nu stim ce sa facem”, a spus ministrul Agriculturii.

Gheorghe Flutur le-a cerut primarilor din judet sa aduca oamenilor la cunostinta ca din 2007 Romania a hotarat sa dea subventii numai pentru suprafetele mai mari de un hectar, care sunt divizate in maxim trei loturi. Ministrul a mai spus ca, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, in Romania va fi incurajata crearea fermelor familiale care, cu timpul, se pot transforma in mari exploatatii, intrucat 38% din populatia tarii traieste si lucreaza in agricultura.