Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat că pe 21 septembrie va supune pentru ultima oară votului în CLM proiectele de hotărâre care vizează realizarea prin concesiune a două parcări subterane în centrul oraşului iar dacă acestea nu vor fi aprobate, va iniţia procedurile necesare pentru a construi parcările din bugetul Aradului.

„După ce am inclus de şase ori pe ordinea de zi a şedinţelor CLM proiectul de hotărâre ce vizează realizarea prin concesiune a unei parcări subterane în piaţa Avram Iancu şi de fiecare dată consilierii opoziţiei au votat negativ, vineri voi supune pentru ultima oară plenului CLM acest proiect. Iar dacă nici acum votul nu va avea un rezultat pozitiv, voi schimba strategia şi voi înainta procedura pentru a construi parcarea din bugetul Aradului. Aceeaşi decizie privind concesiunea versus investiţia din fondurile oraşului priveşte şi parcarea subterană pe care dorim să o realizăm sub piaţa Catedralei Vechi”, a declarat edilul Aradului.

Falcă a explicat că varianta cu finanţarea construirii celor două parcări subterane din bugetul local va trece fără probleme de votul consilierilor, deoarece pentru o concesiune este nevoie de vot pozitiv din partea a două treimi din consilieri, în vreme ce pentru realizarea parcărilor cu finanţare de la bugetul local este nevoie de o majoritate simplă, mai exact doar de jumătate plus unul dintre consilierii prezenţi, fiind suficiente doar voturile consilierilor municipali PNL şi UDMR.

Primarul a prezentat schiţele pentru noua piaţă publică ce va lua locul pieţei agroalimentare existentă la ora actuală în faţa Catedralei Vechi. El a precizat că, deşi piaţa permanentă va fi desfiinţată iar hala agroalimentară, relocată într-o altă parte a oraşului, s-a decis păstrarea în spaţiul respectiv a unei pieţe ambulante, asemenea celor din oraşele europene, care va funcţiona o dată pe săptămână, sâmbăta, de dimineaţă până la ora 15, după care spaţiul va fi curăţat şi va rămâne doar pietonal.

Potrivit edilului-şef, viitoarea piaţă pietonală va fi prevăzută cu o fântână în mijloc, care va reproduce forma de semicerc şerpuit a râului Mureş în Arad, iar în mijlocul său, apa va trece printr-o formă care imită Cetatea Aradului. Astfel că văzută din aer, piaţa va fi o reproducere a emblemei Aradului.

Parcarea subterană va avea 361 de locuri, pe un singur nivel subteran şi va avea acces din cele patru colţuri ale pieţei.

‘Independent de faptul că parcările se vor realiza din capital privat, prin concesiune, sau cu finanţare de la bugetul local, va putea fi demarată procedura de licitaţie pentru desemnarea constructorului, începerea efectivă a lucrărilor putând să se facă peste 6 – 12 luni. Pentru ambele parcări, perioada de execuţie este estimată la 24 de luni, astfel încât, până în anul 2021, Aradul va avea peste 700 de locuri în parcări subterane situate în zona ultracentrală a oraşului’, a adăugat Falcă.

Întrebat care va fi soarta Monumentului Ostaşului Român aflat în piaţa Avram Iancu, primarul Gheorghe Falcă a evitat să dea un răspuns tranşant, spunând că monumentul va fi relocat, dar nu a precizat unde, susţinând că decizia privitoare la locul unde va fi amplasat monumentul va aparţine specialiştilor. AGERPRES