Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, s-a declarat surprins de comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate care a declanşat o evaluare în privinţa sa, susţinând că a fost verificat de mai multe ori de această instituţie fără să fie găsit vinovat de ceva.

Am fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare de către Agenţia Naţională de Integritate. M-a surprins comunicatul dat astăzi (luni, 27 feb. n.red.) de către ANI privitor la faptul că ar fi constatat existenţa indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către mine, sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării de cercetări. M-a surprins, pentru că am fost verificat de ANI de mai multe ori, în anii de când sunt primar al municipiului Arad şi nu au fost constatate conflicte de interese. Doresc să precizez că firma Pro Arhitectura Arad SRL, al cărei administrator este soţia mea, nu a lucrat niciodată cu bani publici. Am încredere în Justiţie, în aceea că cercetările vor dovedi că nu sunt vinovat„, a declarat Gheorghe Falcă.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârşire de către Gheorghe Falcă a infracţiunii de conflict de interese. „În exercitarea atribuţiilor de serviciu, Gheorghe Falcă a semnat şi aprobat 31 de certificate de urbanism, patru autorizaţii de construire, două avize de oportunitate, două autorizaţii de desfiinţare şi o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeaşi societate comercială — Pro Arhitectura Arad SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată şi soţia sa deţin calitatea de asociaţi. De asemenea, soţia persoanei evaluate deţine şi funcţia de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura Arad SRL”, se arată într-un comunicat al ANI.

Potrivit sursei citate, actele au fost semnate şi aprobate de Gheorghe Falcă, în calitate de primar, pe perioada mandatelor 2008 — 2012, respectiv 2012 — 2016. „În perioada evaluată, SC Pro Arhitectura Arad SRL a distribuit dividende în cuantum de 403.000 de lei. Astfel, procedura de semnare şi aprobare a documentelor sus-menţionate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Gheorghe Falcă, cât şi pentru soţia acestuia”, se precizează în comunicat. AGERPRES