Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, după întâlnirea edililor cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, că dacă punctul lor de vedere nu va fi aprobat, se vor deplasa în faţa Guvernului pentru a protesta.

„Am convenit ca mâine la ora 12,00 să fim la Asociaţia Municipiilor, vom chema şi alţi primari şi dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest în numele cetăţenilor din România, pentru că noi reprezentăm cetăţenii din România şi banii nu se iau de la primari sau de la primărie, se iau de la oamenii care doresc dezvoltare”, a declarat Falcă.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă până în 20% din bugetul de stat merge spre administraţiile locale, cel mai mic procent din Uniunea Europeană, Asociaţia Municipiilor din România solicitând o treime din acest buget. „Noi cerem ca o treime din bugetul de stat să meargă către administraţia locală şi am convenit că 66,8%, cifra spusă de Ministerul de Finanţe, este obligatoriu să ne compenseze pentru a reduce pierderile din 2018, trebuie îndeplinită. În momentul în care va lipsi un procent, fiecare cetăţean pierde, înseamnă că Guvernul îşi bagă mâna în buzunarul cetăţenilor”, a mai spus Falcă.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, a declarat că aşteaptă un răspuns pozitiv, în sensul alocării a o treime din buget spre municipii. „Dânşii ne-au ascultat punctul de vedere şi ne-au promis că mâine până la ora 12,00 ne vor comunica rezultatul. Noi mâine la ora 12,00 suntem adunaţi cu toţii la Asociaţia Municipiilor şi aşteptăm cu mult interes veşti de la Guvern, în sensul în care să fim luaţi în consideraţie şi să facem ca administraţia publică din România să fie efectiv funcţională pentru că anul trecut au fost probleme mari în ceea ce priveşte administraţia publică locală. (…) A fost o tendinţă de a discuta despre cotele din impozitul pe venit şi cum se împart, dar consider că este o discuţie foarte depăşită atâta vreme cât cotele din impozitul pe venit înseamnă mai puţin de 10% din buget, iar bugetul administraţiei locale ar putea să fie o treime, cel puţin 30% din buget. Noi în acest sens aşteptăm un răspuns”, a spus Negoiţă. AGERPRES