Pentru a rezolva problema parcării pe fondul creșterii nevoii de mobilitate, orașele moderne apelează la noile tehnologii pentru monitorizarea în timp real și administrarea integrată a parcărilor on- și off-street.

In orasele moderne, nevoia de mobilitate a cetatenilor este in puternica crestere. In acelasi timp, masinile personale constituie inca mijlocul de transport favorit pentru deplasare, ceea ce conduce la cresterea numarului de vehicule, a consumului de energie, a poluarii.

In zilele noastre, politica de mobilitate a oraselor trebuie adaptata constant la noile schimbari ce intervin in obiceiurile si comportamentul cetatenilor, la noile tehnologii in materie de digitalizare. Solutia o reprezinta smart parking.

Smart parking defineste un ecosistem care integreaza senzori, dispozitive de monitorizare, echipamente de plata, sisteme automate, aplicatii software, infrastructura IT&comunicatii si care furnizeaza in timp real, informatii relevante provenite de la parcarile on-street, de la parcarile off-street, informatii despre mijloacele de transport alternative.

Orasele moderne din intreaga lume folosesc deja acest ecosistem pentru a gestiona mult mai eficient parcarile, pentru a colecta in timp real date din trafic si a monitoriza activ spatiile de parcare disponibile. Ecosistemul permite adaptarea rapida a politicii de mobilitate la noile tendinte, precum si influentarea comportamentului soferilor in vederea decongestionarii traficului si a reducerii poluarii.

Ecosistemul  fastP️ark de smart parking permite integrarea tuturor dispozitivelor, echipamentelor, sistemelor si aplicatiilor software destinate parcarilor, indiferent de marca sau de tipul acestora. Este complet flexibilmodular, poate fi creat de la zero cu echipamente si aplicatii software noi, sau dezvoltat in diferite etape, cu preluarea si integrarea unor sisteme deja existente, ca raspuns la prioritatile imediate si constrangerile bugetare.

Ecosistemul fastPark se compune dintr-un ansamblu de echipamente atat pentru zona de on-street cat si pentru zona de off-street, alcatuit din:

Implementarea si folosirea ecosistemului de smart parking aduce cetatenilor o serie de beneficii importante pentru o viata de calitate intr-un oras modern:

  • gasirea unui loc de parcare convenabil atunci cand te afli in trafic;
  • navigare si ghidare spre locul ales;
  • plata printr-un mijloc de plata convenabil;
  • eficentizarea procesului de plata a parcarii sau a altor servicii oferite de catre municipalitate sau operatorii de parcari; control exact al costurilor si cheltuielilor zilnice;
  • eliminarea aglomeratiilor si reducerea traficului in centrul orasului sau in zonele cu activitate importanta, turistica, economica sau culturala;
  • reducerea poluarii datorate traficului intens;
  • reducerea consumului de energie;
  • eliminarea stresului cotidian provenit de la aglomeratia din trafic si lipsa locurilor de parcare.

Utilizarea ecosistemului fastPark de smart parking reduce timpul petrecut de catre conducatorii auto pentru cautarea unui loc de parcare cu aproximativ 40%, emisia de CO2 cauzata de traficul din zonele centrale cu 10% si conduce la cresterea incasarilor taxei de parcare cu pana la 30%, la nivelul intregului oras.