Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, aflat la jumătatea celui de al doilea mandat, a declarat pentru Agenţia Agerpres că este în grafic cu proiectele pe care şi le-a propus pentru perioada următoare.
Scripcaru spune că o reuşită importantă pentru mandatul său de primar ar fi realizarea, în iarna 2010-2011, a primelor capacităţi de producţie ale Centralei Electrice de Termoficare care să funcţioneze descentralizat în trei cartiere din Braşov.
– Ce proiecte v-aţi propus să realizaţi până acum şi ce aţi reuşit?
Sunt în grafic, ca să zic aşa, dacă ar fi să mă refer la ceea ce mi-am planificat la începutul celui de al doilea mandat. Sunt lucruri care au rămas nefinalizate din mandatul trecut, proiecte multianuale, cum au fost cele referitoare la infrastructură. Dar principalul lucru care m-a interesat imediat ce am început acest mandat a fost elaborarea Planului Integral de Dezvoltare (PID), care a fost gândit şi evaluat pe zona metropolitană ca pol de creştere economică a Braşovului. Cred că este cel mai important document pentru zona metropolitană şi în primul rând pentru municipiul Braşov. Mă bucur că am reuşit să facem, împreună cu cele 14 localităţi din jurul Braşovului, o strategie comună, care funcţionează. După ce am primit decizia de la Autoritatea de Management şi după validarea dată de comisarul european PID-ului, în acest moment noi putem accesa fonduri europene pentru proiectele prevăzute în Plan.
– Enumeraţi câteva dintre acestea.
Este vorba despre tronsonul trei al ocolitoarei Braşovului, care face legătura cu Campusul Ştiinţific al Universităţii Transilvania, aflat în construcţie lângă Institutul de cercetare pentru cultura cartofului şi pentru care este în derulare proiectul tehnic. Aceste două proiecte sunt legate între ele şi sunt de foarte mare importanţă pentru Braşov. De asemenea, fiecare dintre cele 14 localităţi din zona metropolitană are proiectele ei şi pot să vă spun că mă bucur că PID-ul a fost aprobat de toate cele 14 consilii locale, mai puţin Consiliul Judeţean Braşov, care nu a înţeles că poate fi un integrator al acestui plan de dezvoltare. Sunt un pic dezamăgit, pentru că am vrut să fie o deschidere din partea noastră pentru proiectele care urmează să se realizeze în cele 14 localităţi. De asemenea, până la sfârşitul mandatului, adică anul 2012, sper să fim puşi la punct cu programul pentru desfăşurarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din anul 2013, Braşovul fiind gazda acestui mare şi important eveniment. Se lucrează la infrastructura pârtiilor de schi din Poiana Braşov şi Predeal, a trambulinelor pentru sărituri din Râşnov, pentru că toate se leagă între ele. Totul trebuie finalizat până în 2012. În municipiul Braşov vom începe lucrările pentru o parcare supra şi subterană şi lucrările pentru modernizarea centrului istoric al oraşului. Mai lucrăm la dezvoltarea unui parteneriat între administraţia publică locală şi mediul de afaceri pe componenta economică, în vederea elaborării împreună a unor proiecte economice mici şi mijlocii pentru a accesa multe fonduri.
– Nu credeţi că această criză economică vă poate împiedica să finalizaţi ceea ce v-aţi propus?
Realizarea acestor proiecte care vizează accesarea de fonduri europene poate să compenseze efectele crizei şi lipsa resurselor bugetare interne sau a resurselor bugetare proprii. Tocmai proiectele din Planul Integral de Dezvoltare pe care le-am gândit pot fi realizate cu fonduri europene. Eu sunt sigur că putem realiza acest lucru fără să dăm vina toată ziua pe criza economică.
– Ce aţi dorit să realizaţi şi în mandatul trecut şi în acest mandat şi nu aţi reuşit?
Centrala Electrică de Termoficare – CET-ul – a fost un proiect pe care l-am abordat şi în mandatul trecut şi în prezent. Din păcate, nu am avut capacitatea şi puterea de a gestiona acest proiect, foarte, foarte greu nu numai pentru Braşov, dar şi pentru alte oraşe din ţară care au CET. Acesta a fost gândit în primul rând pentru platformele industriale, şi nu pentru locuinţe. Consider că, dacă nu există o formulă de parteneriat sau dacă administraţia centrală nu vine cu o strategie la nivel naţional, fiecare descurcându-se cum poate, va fi foarte complicat pentru primării. La Braşov, Consiliul Local a aprobat în urmă cu câteva săptămâni un proiect de descentralizare pentru CET.
Derulăm acest proiect şi poate în acest sezon vom reuşi să aplicăm prima etapă de descentralizare, în primul rând pe capacităţile de producţie. Partenerii cu care suntem implicaţi în proiect au finalizat componenta tehnică, aceasta fiind aprobată de AGA. Este o chestiune de finanţare, pe care încercăm să o obţinem în aceste zile. Dacă aceste lucruri se vor realiza, sperăm ca în iarna 2010-2011 să avem primele capacităţi de producţie care să funcţioneze descentralizat în trei cartiere din Braşov iar apoi în alte două cartiere. Ar fi într-adevăr o mare realizare pentru mandatul de primar.
Înainte de a fi primar, George Scripcaru, în vârstă de 41 de ani, a fost viceprimar, în perioada 2000-2004, după care, la alegerile locale din 2004, a câştigat fotoliul de primar iar la alegerile locale din 2008 a fost reales de 64% dintre braşoveni. Este preşedinte al filialei locale a PDL şi unul dintre vicepreşedinţii la nivel central ai PDL. AGERPRES