ghilea_gavrila.jpgPrefectul judetului Bihor, Gavrila Ghilea, a declarat ca prefectul ar trebui sa fie ordonator principal de credite, deoarece fundamentarea si executia bugetara a institutiei ar fi mai facila, in prezent bugetul fiind derulat prin Ministerul Administratiei si Internelor.

Aceasta opinie prezentata miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, este prima dintr-o serie de propuneri ale Prefecturii Bihor inaintate MAI, la solicitarea acestuia, pentru modificarea si completarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, republicata, proiect in curs de finalizare.

In opinia acestuia, activitatea institutiei prefectului ar trebui finantata de la bugetul de stat si din alte surse legal constituite, intr-un procent stabilit anual prin legea bugetului de stat aplicat asupra incasarilor din activitatea de apostilare, eliberare pasapoarte, eliberare permise de conducere, inmatriculare autovehicule si examinare pentru obtinerea permisului de conducere. „Deoarece am propus ca prefectul sa fie ordonator principal de credite, am solicitat ca si un anumit procent din veniturile realizate in prezent sa ramana la dispozitia acestuia pentru asigurarea cheltuielilor de functionare si a celor de investitii. In prezent, taxele incasate pentru serviciile oferite de Institutia Prefectului sunt directionate catre alte bugete sau direct catre bugetul de stat”, a motivat prefectul aceasta propunere.

Gavrila Ghilea a declarat, miercuri, ca un colectiv de specialisti ai Institutiei Prefectului Bihor a redactat mai multe propuneri, avand ca intentie identificarea unor noi responsabilitati si atributii sporite pe care sa le aiba prefectul. In primul rand, prefectul ar trebui sa fie ordonator principal de credite, in conditiile in care in prezent bugetul este derulat prin MAI, activitatea Institutiei Prefectului sa fie finantata de la bugetul de stat si din alte surse legal constituite, intr-un procent stabilit anual, prin legea bugetului de stat, prefectul sa sustina si monitorizeze actiunile desfasurate de administratiile teritoriale si autoritatile locale in domeniul afacerilor europene, prefectul sa monitorizeze folosirea, in conditiile legii, a limbii materne in raporturile dintre cetateni apartinand minoritatilor nationale si serviciile publice deconcentrate.

„Credem ca modificarea Legii 340 din 2004, prin adoptarea acestor propuneri sau a unei parti, va creste rolul Institutiei Prefectului in sistemul administratiei publice locale si va conduce la sporirea atributiilor prefectului, aspect legitim si necesar”, a precizat prefectul Ghilea. Prefectul a prezentat si principalele propuneri ale MAI si care sunt agreate de Institutia Prefectului Bihor, si anume: monitorizarea de catre prefect a indeplinirii indicatorilor de performanta de catre serviciilor deconcentrate, prefectul putand propune ordonatorului principal de credite sanctionarea celor care nu-si indeplinesc indicatorii tehnici de performanta. Conducatorii serviciilor publice deconcentrate au obligatia sa transmita prefectului proiectul de buget, avizul prefectului va fi inaintat de seful institutiei deconcentrate ordonatorului principal de credite.

Se preconizeaza, de asemenea, cresterea puterilor acordate prefectului care, prin Corpul de control, verifica modul in care serviciile publice isi indeplinesc atributiile de control si inspectie in domeniul in care activeaza. Prefectul va monitoriza implementarea politicilor publice, o precizare foarte importanta, a spus Ghilea, deoarece pana in prezent prefectul monitoriza implementarea programului de guvernare, „un document programatic”.

Nu in cele din urma, s-a precizat atributia prefectului de coordonare si nu de asigurare a unor servicii publice legate de ordinea publica si situatiile de urgenta, prefectul neavand structuri subordonate, specializate si nici resursele necesare acestor activitati. In cadrul MAI este in curs de finalizare proiectul unui act normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, republicata. In cadrul primei runde de consultari, desfasurate in luna mai anul curent, au fost agreate unele modificari.